Op 24 september zet de Hnita-Hoeve zijn deuren weer open. 'Dat vieren we met een week boordevol muziek, van 24 september tot 2 oktober', zegt Peter Atnhonissen, voorzitter Hnita vzw.

'De heropeningsweek is het sluitstuk van een renovatie die 4 jaar in beslag nam, en waaraan vele helpende handen en vrijwilligers bijdroegen, in de vorm van crowdfunding, crowdlending en giften, of door op de werf zelf mee aan de slag te gaan.

Gitarist Philip Catherine, een levende legende van de Belgische jazz, heropent de Hnita-Hoeve op zaterdag 24 september. Dit openingsconcert wordt live door Klara uitgezonden.

Later op de week zijn onder andere DAAN, Dans Dans, Nine And 1/2, All Prize Muskies en het Boundless Trio + Cel Overberghe te gast. Speciaal voor de gelegenheid wordt ook een inclusief muziekproject voor jonge artiesten-in-spe van 9 tot 13 jaar oud opgezet, The Boom Bang Boom Hnita Orchestra. En er is een dj-avond onder de noemer "Hnita Jazz & Dance Bricks". De klemtoon in de heropeningsweek ligt geheel op Belgische muziek.

Het programma van de heropeningsweek is een voorbode van wat ook na 2 oktober volgen zal.

In de vernieuwde Hnita-Hoeve is er plaats voor jazz in zijn meest diverse vormen, maar ook voor alternatieve en indieconcerten, blues en familievriendelijke evenementen. Ons bluesprogramma voor komend seizoen maken we overigens later deze maand bekend.

De kaartverkoop voor de heropeningsweek start online op dinsdag 16 augustus om 10 uur.

Knap programma

Op zaterdag 24 september om 20.00 uur: Philip Catherine Trio
Met Philip Catherine (gitaar), Nicola Andrioli (piano), Federico Pecoraro (bas)
Op 27 oktober van dit jaar wordt gitarist en componist Philip Catherine 80. Geen artiest leek ons beter geschikt om de vernieuwde Hnita-Hoeve te openen dan deze levende legende van de Belgische jazz. Om het feest compleet te maken, zendt Klara het openingsconcert rechtstreeks uit in het kader van het programma Klara Live.
Tickets: 30 euro (basis), 25 euro (Hnitaleden), 15 euro (-24).

Op zondag 25 september om 15.00 uur: The Boom Bang Boom Hnita Orchestra
Met Joeri Wens (artistieke leiding, percussie), Koen Nys (sax), Pieter Thys (gitaar) en een groep kinderen en jongeren (n.t.b.)

The Boom Bang Boom Hnita Orchestra is een muziekproject voor jonge artiesten-in-spe van 9 tot 13 jaar oud, opgezet ter gelegenheid van de heropening van de Hnita-Hoeve.

Beslagen percussionist Joeri Wens legt mee de puzzelstukken voor een concert boordevol vuur en energie. Knikkers, ballonnen, een fietswiel en wat klinkende rommel, gecombineerd met Braziliaanse en Afrikaanse muziekinstrumenten. Dat zijn de ingrediënten waarmee dit orkest aan de slag gaat om muziek te maken.
De toegang is gratis, maar we vragen wel om vooraf te reserveren (servicekost 2 euro).

Op zondag 25 september om 20.30 uur: Reuzejamsession o.l.v. Koen Nys
Met Koen Nys (sax), Bram Weijters (piano), Piet Verbist (contrabas), Lionel Beuvens (drums) en anderen.

In de heropeningsweek van de club mag een jamsession niet ontbreken. Jazzmuzikanten jong en oud zijn bij deze uitgenodigd om spontaan mee te komen vieren. De leiding vertrouwen we graag toe aan de Heistse tenorsaxofonist Koen Nys. De toegang is gratis zodat een zo ruim mogelijk publiek van dit openingsfeest kan genieten.

Op dinsdag 27 september om 20.30 uur: Nine And 1/2 / All Prize Muskies
Nine And 1/2: David Bovée (zang, gitaar), Jan Eelen (gitaar), Anton Van Haver (drums, samples) / All Prize Muskies: Wim Elaerts (zang, gitaar), Jurgen Van Looy (zang, gitaar), Jelle D'Helft (drums), Roeland Van Noten (bas), Mano Lambrechts (drums, gitaar, electronics), Roel Bernaerts (saxofoon)

Een double bill met twee bands die allerminst de platgetreden paden bewandelen: Nine And 1/2, de nieuwe band van David Bovée (Think Of One, Flat Earth Society...), klinkt fris, funky, dansbaar en soms een tikje weird; All Prize Muskies is geworteld in Heist-op-den-Berg en brengt een unieke en verrassende combinatie van muziek en beeld.
Tickets: 15 euro (basis), 12 euro (Hnitaleden), 8 euro (-24).

Op woensdag 28 september om 20.30 uur: DAAN Simple
Met Daan Stuyven (zang, gitaar, piano), Isolde Lasoen (drums, vibrafoon, klokken, trompet, zang), Jean-François Assy (cello, zang)
Daan Stuyven heeft een speciale band met de Hnita Jazz Club. Onze heropeningsweek zou niet compleet zijn zonder hem. Voor de gelegenheid speelt hij zelfs twee dagen op rij. Met DAAN Simple brengt hij intieme en onverwachte – en mogen we zeggen jazzy? – interpretaties van z'n eigen favoriete songs.
Tickets: 30 euro (basis), 25 euro (Hnitaleden), 15 euro (-24).

Op donderdag 29 september om 20.30 uur: DAAN Simple
Met Daan Stuyven (zang, gitaar, piano), Isolde Lasoen (drums, vibrafoon, klokken, trompet, zang), Jean-François Assy (cello, zang)
Daan Stuyven heeft een speciale band met de Hnita Jazz Club. Onze heropeningsweek zou niet compleet zijn zonder hem. Voor de gelegenheid speelt hij zelfs twee dagen op rij. Met DAAN Simple brengt hij intieme en onverwachte – en mogen we zeggen jazzy? – interpretaties van z'n eigen favoriete songs.
Tickets: 30 euro (basis), 25 euro (Hnitaleden), 15 euro (-24).

Op vrijdag 30 september om 20.30 uur: Dans Dans.

Met Bert Dockx (gitaar, cassettes), Frederic 'Lyenn' Jacques (bas, toetsen, baritongitaar), Steven Cassiers (drums, percussie, SPD/SX)
Dans Dans is een opwindend trio dat bulkt van talent en bruist van energie. Ergens op het snijpunt van jazz en rock, met invloeden van blues en elektronica, vinden Bert Dockx, Frederic 'Lyenn' Jacques en Steven Cassiers elkaar telkens opnieuw.

Zonder gêne werd Dans Dans ooit door OOR "de beste liveband van het westelijk halfrond" genoemd.
Tickets: 20 euro (basis), 15 euro (Hnitaleden), 10 euro (-24).

Op zondag 1 oktober om 20.30 uur: Hnita Jazz & Dance Bricks met dj's Jimbo Jones, SVN en Christian Legrand
Eind vorig jaar lanceerden we onder de noemer Hnita Jazz Bricks drie unieke afspeellijsten die dj's Jimbo Jones, SVN en Christian Legrand voor ons samenstelden: eigenzinnige, sfeervolle muzikale interpretaties van verleden, heden en toekomst van de Hnita Jazz Club. Ter gelegenheid van de heropening van de Hnita-Hoeve bundelen zij hun krachten om ook fysiek uit hun mentale en muzikale archief te putten.
Gratis toegang.

Op zondag 2 oktober om 20.30 uur: Boundless Trio + Cel Overberghe
Met Patrick De Groote (trompet, bugel), Paul Van Gysegem (contrabas), Chris Joris (percussie, piano) + special guest Cel Overberghe (saxen)
Paul Van Gysegem, Patrick De Groote en Cel Overberghe stonden midden jaren 1960 mee aan de wieg van de freejazz in België. Bijna 60 jaar later tonen zij, samen met Chris Joris, een ander monument van de Belgische jazz, aan dat de openheid en oprechtheid waarmee zij het podium delen, nog niets aan relevantie en frisheid verloren heeft.
Tickets: 17 euro (basis), 14 euro (Hnitaleden), 9 euro (-24).'