Vanmorgen werd de rotonde Loenhoutseweg- Hinneboomstraat in Hoogstraten opgetuigd met 'De Aardbei'. Op deze hoofdinvalsweg vanaf de snelweg E-19 passeren dagelijks honderden auto's, vrachtverkeer, fietsers,... en vanaf nu zal men geweten hebben wat ze in Hoogstraten kunnen vinden: aardbeien.

'De Aardbei' is een groot cortenstalen kunstwerk in 3D dat midden op de rotonde staat en reeds van ver te zien zal zijn. Het steekt ruim 6 meter boven het niveau van de weg uit en weegt meer dan 3 ton.

Uiteraard verwijst het beeld naar de belangrijke productie van kwaliteitsaardbeien in de Hoogstraatse wijde omgeving. Via Coöperatie Hoogstraten worden jaarlijks ruim 30 miljoen kg kwaliteitsaardbeien verhandeld, afkomstig van een gebied van Gent tot het oosten van de provincie Antwerpen en uit Noord-Brabant, de regio Zundert en omgeving.

Aardbeien maken in de streek nagenoeg 50% uit van de tuinbouwproductie, naast een belangrijke teelt van tomaten, paprika, komkommer, courgettes en diverse bessen.

'De Aardbei' is een initiatief van de Provinciale Vakgroep Aardbeien Antwerpen, Coöperatie Hoogstraten en de Stad Hoogstraten naar een idee en ontwerp van Luc Bogaerts, tuinder uit Loenhout, en diens geestesgenoot Jos Cools uit Meer.

De uitwerking gebeurde in samenwerking met Vito-Hoogstraten (mede-ontwerp), Architectenburo Blockx, Peeters & Van Looveren (stabiliteit), Luyckx Machinebouw uit Brecht (realisatie), Martens Metaalconstructie uit Hoogstraten (fundering & plaatsing) en de Stad Hoogstraten (verlichting, aanleg en onderhoud van de rotonde).

Op 8 juni zal het kunstwerk officieel ingehuldigd worden om vanaf dan een nieuw 'landmark' te vormen bij het binnenrijden in Hoogstraten. (pp)