U bent hier

Gratis lezing over Jakob Smits en de Molse schilderskolonie

Mol
13.04.2018 - 11.08u
Door: Mark Jaspers

Sinds enkele jaren heeft het Molse Sint-Jan-Berchmanscollege een Kennisacademie. Deze academie staat open voor iedereen en biedt lezingen over diverse onderwerpen.

Op zondag 22 april stapt de Academie in de wereld van kunstschilder Jakob Smits en de Molse schilderskolonie. De lezing gaat door in GBS De Stapsteen, recht tegenover het Jakob Smitsmuseum. Handig, want na de lezing kunnen de deelnemers gratis het museum bezoeken.

Het Sint-Jan-Berchmanscollege wil ook na de schooluren leerlingen, maar vooral oud-leerlingen, ouders en mensen uit de regio boeien met verrassende leer- en denkstof.

Om die reden werd enkele jaren geleden de Kennisacademie opgericht. Een paar keer per jaar komen sprekers met diverse achtergronden, die oud-leerlingen van de school zijn, vertellen over hun vakgebied.

Op zondag 22 april is het Fernand van Gompel, ere-conservator van het Jakob Smitsmuseum, die een uur het forum krijgt om enthousiast te vertellen over kunstschilder Jakob Smits en de Molse schilderskolonie.

Begin 20ste eeuw werd het afgelegen Mol druk bezocht door kunstenaars die van over heel Vlaanderen en zelfs het buitenland naar hier kwamen. Ze waren gefascineerd door het uitgestrekte heidelandschap, de kleine dorpen en het eenvoudige boerenleven.

En ze volgden vooral het voorbeeld van de Nederlander Jakob Smits, die zich in Achterbos vestigde en zich volledig toewijdde aan het in beeld brengen van het Kempense landschap en haar inwoners.

Jakob Smits was een koppig man, die met zijn keuze voor Mol en de arme boeren van Achterbos bewust een moeilijk levenspad bewandelde. Deze lezing past dan ook helemaal in het thema van Erfgoeddag, zondag 22 april, waarin dit jaar alles rond kiezen draait.

Wie graag meer wil weten over Jakob Smits en zijn tegendraadse keuzes, kiest dus op 22 april voor een voormiddag Kennisacademie!

De lezing start om 10.30 uur. Uitzonderlijk gaat de Kennisacademie niet door in het Sint-Jan-Berchmanscollege maar wel in GBS De Stapsteen, tegenover het Jakob Smitsmuseum in Sluis. Deelname aan de lezing is gratis en vooraf reserveren hoeft niet. Nadien kun je bovendien ook nog eens gratis het Jakob Smitsmuseum bezoeken.

Meer info op www.sjbmol.be

imageMeer nieuws

Proef gratis van de lente tijdens het openingsweekend op domein Zilvermeer

Mol 21.03.2019 - 14.13u reading time3min

Op zaterdag 6 en zondag 7 april gaat het nieuwe toeristische seizoen van start.
Geniet gratis van een dagje Zilvermeer en beleef een onvergetelijke dag.

Bekijk het Zilvermeer eens vanuit een andere hoek! Vraag aan de kassa een flyer met daarop een uitgestippelde route en ga op verkenningstocht. Honger of dorst? Om je extra te verwennen, zetten onze horecazaken hun beste beentje voor. Geniet van leuke extraatjes zodat je tijdens je tocht lekker kunt smullen.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 21.03.2019 - 11.38u

Verkeer op E313 richting Antwerpen over één rijstrook in Westerlo

Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Westerlo 21.03.2019 - 11.33u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel 21.03.2019 - 11.31u

Vlaams Parlement keurt taxidecreet goed

Vlaams Parlement keurt taxidecreet goed
Kempen regio | Vlaanderen 20.03.2019 - 20.19u

Dierenwelzijn : Vlaanderen gaat alle vuurwerk verbieden

Dierenwelzijn : Vlaanderen gaat alle vuurwerk verbieden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.03.2019 - 18.51u

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"
Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 20.03.2019 - 18.30u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto