U bent hier

Gratis lezing over Jakob Smits en de Molse schilderskolonie

Mol
13.04.2018 - 11.08u
Door: Mark Jaspers

Sinds enkele jaren heeft het Molse Sint-Jan-Berchmanscollege een Kennisacademie. Deze academie staat open voor iedereen en biedt lezingen over diverse onderwerpen.

Op zondag 22 april stapt de Academie in de wereld van kunstschilder Jakob Smits en de Molse schilderskolonie. De lezing gaat door in GBS De Stapsteen, recht tegenover het Jakob Smitsmuseum. Handig, want na de lezing kunnen de deelnemers gratis het museum bezoeken.

Het Sint-Jan-Berchmanscollege wil ook na de schooluren leerlingen, maar vooral oud-leerlingen, ouders en mensen uit de regio boeien met verrassende leer- en denkstof.

Om die reden werd enkele jaren geleden de Kennisacademie opgericht. Een paar keer per jaar komen sprekers met diverse achtergronden, die oud-leerlingen van de school zijn, vertellen over hun vakgebied.

Op zondag 22 april is het Fernand van Gompel, ere-conservator van het Jakob Smitsmuseum, die een uur het forum krijgt om enthousiast te vertellen over kunstschilder Jakob Smits en de Molse schilderskolonie.

Begin 20ste eeuw werd het afgelegen Mol druk bezocht door kunstenaars die van over heel Vlaanderen en zelfs het buitenland naar hier kwamen. Ze waren gefascineerd door het uitgestrekte heidelandschap, de kleine dorpen en het eenvoudige boerenleven.

En ze volgden vooral het voorbeeld van de Nederlander Jakob Smits, die zich in Achterbos vestigde en zich volledig toewijdde aan het in beeld brengen van het Kempense landschap en haar inwoners.

Jakob Smits was een koppig man, die met zijn keuze voor Mol en de arme boeren van Achterbos bewust een moeilijk levenspad bewandelde. Deze lezing past dan ook helemaal in het thema van Erfgoeddag, zondag 22 april, waarin dit jaar alles rond kiezen draait.

Wie graag meer wil weten over Jakob Smits en zijn tegendraadse keuzes, kiest dus op 22 april voor een voormiddag Kennisacademie!

De lezing start om 10.30 uur. Uitzonderlijk gaat de Kennisacademie niet door in het Sint-Jan-Berchmanscollege maar wel in GBS De Stapsteen, tegenover het Jakob Smitsmuseum in Sluis. Deelname aan de lezing is gratis en vooraf reserveren hoeft niet. Nadien kun je bovendien ook nog eens gratis het Jakob Smitsmuseum bezoeken.

Meer info op www.sjbmol.be

imageMeer nieuws

Dit zijn alle kandidaten waarop je kan stemmen in jouw gemeente

Dit zijn alle kandidaten waarop je kan stemmen in jouw gemeente
Kempen regio | Vlaanderen 21.09.2018 - 15.09u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 21.09.2018 - 13.47u

Nieuwe randparking voor sportvelden Molenstraat

Kasterlee 21.09.2018 - 13.46u

Zes weekends hinder op E313 tussen Ham en Massenhoven richting Antwerpen

Geel | Herentals | Kempen regio | Olen 21.09.2018 - 13.43u

Pleeggezinnen vieren feest in Bobbejaanland

Kasterlee | Kempen regio | Neteland 21.09.2018 - 13.42u

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland 21.09.2018 - 09.44u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto