De transportsector smeekt om Belgische vrachtwagenbestuurders. Vacatures raken niet ingevuld omdat werkzoekenden niet over het juiste rijbewijs beschikken. Daarom start in Limburg een pilootproject om de opleiding gratis te geven aan sterk gemotiveerde kandidaten.

In de provincie Limburg alleen al zijn meer dan 200 openstaande vacatures voor vrachtwagenbestuurders. De transportsector wil graag Belgen die de weg hier goed kennen. Dat Oost-Europese bestuurders veel minder zouden kosten, klopt bovendien niet volgens de sector.

"Vroeger kregen heel wat mannen een rij-opleiding tijdens de verplichte legerdienst. Als ze dan een job zochten, werd er dan ook sneller aan vrachtwagenchauffeur gedacht" zegt Pablo Coosemans van Atrium Opleidingen. "Zo'n opleiding kost 4000 tot 5000 euro. Weinig mensen willen dat uit eigen zak betalen en dus is er een groot tekort ontstaan."

Goed betaalde job

De werkuren zijn niet van 9 tot 17 uur, vaak kloppen chauffeurs langere dagen. "Dat zorgt er ook voor dat ze een mooie vergoeding krijgen. Het gaat om maandlonen van 3000 euro netto" vertelt Coosemans. (VRTNWS)