Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Aantal faillissementen in stijgende lijn, maar nog onder pré-covidniveau'

Afgelopen maand oktober gingen er 968 ondernemingen in faling. In vergelijking met dezelfde maand oktober een jaar geleden betekent dit een stijging met +37,30%. Hoewel de trend van het aantal faillissementen duidelijk stijgend is, blijft het cijfer licht onder de aantallen van het pré-crisisniveau.

Bekijken we de cijfers over de eerste tien maanden van dit jaar, dan bedraagt het totaal aantal uitspraken 8.166. Ten opzichte van dezelfde periode in 2021 is dat een stijging met +49,62%. Ook dit cijfer blijft nog onder de volumes die we de jaren voor de covidcrisis noteerden. Belet niet dat we regionaal duidelijke verschillen vaststellen.

Vlaanderen blijft koploper

Vooral in Vlaanderen zien we de voorbije 10 maanden een stijging van het aantal faillissementen. De stijging bedraagt er liefst +64,41% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hier liggen de aantallen wel op dezelfde hoogte van voor de coronacrisis. In Brussel (stijging van +46,02% tegenover dezelfde periode vorig jaar) en Wallonië (een stijging van +23,02%) zien we echter dat het aantal uitspraken voorlopig nog onder het pré-covid niveau zit.
 
Op provinciaal niveau valt opnieuw de provincie Antwerpen op als koploper. Over de voorbije 10 maanden kunnen we – in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar – met een stijging van +93,58% bijna van een verdubbeling van het aantal faillissementen spreken.
 
Het brengt het aantal faillissementen in de provincie Antwerpen nu boven het pré-covidniveau.
Ook in West-Vlaanderen zien we een aanzienlijk stijging in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Alleen in Limburg blijven grote stijgingen voorlopig uit. Met een toename van slechts +26,17% is Limburg overigens de enige Vlaamse provincie waar het aantal faillissementen nog onder het pré-covidniveau noteert.

Sectoren bouw en horeca bovenaan

Op sectorniveau zien we na 10 maanden in alle sectoren een stijging. De horeca staat met 1.329 uitspraken (een verschil van 556 in vergelijking met dezelfde periode in 2021) voor een stijging van +71,93%. Al dienen we te erkennen dat het aantal faillissementen in deze sector in 2021 uitzonderlijk laag was. De bouwnijverheid zorgt met 1.684 uitspraken nog steeds voor het grootste volume aan faillissementen.

Over GraydonCreditsafe

 
Als GraydonCreditsafe bundelen we onze krachten. We brengen kennis, vertrouwen, kracht en data samen. We zijn ‘s werelds meest gebruikte leverancier van geavanceerde informatie over bedrijven waar ook ter wereld. En we leveren toonaangevende oplossingen specifiek voor onze lokale markten. Met een gezamenlijke geschiedenis van meer dan 150 jaar, leveren Creditsafe en Graydon nu samen geïntegreerde bedrijfsinformatie-oplossingen. Hiermee dragen we bij aan de langetermijngroei en financiële stabiliteit van onze klanten. GraydonCreditsafe is onderdeel van de Creditsafe Group, de meest gebruikte aanbieder van online bedrijfskredietrapporten ter wereld.'

Deel dit artikel