Sinds het begin van deze eeuw werden er op jaarbasis nooit zo weinig faillissementen uitgesproken als tijdens het afgelopen jaar. We moeten naar het jaar 2000 zelf terug om een jaar te vinden met minder dan 7000 faillissementsuitspraken.
Over het gehele jaar 2021 spraken de ondernemingsrechtbanken 'slechts' 6.918 faillissementsvonnissen uit: in vergelijking met het jaar 2020, waar we voor het eerst vanaf midden maart volop met de lockdowns als gevolg van Covid werden geconfronteerd, nog eens een daling met -12,8%.
De vergelijking met het pre-covidjaar 2019 stelt de zaken nog scherper. Op Belgisch niveau telden we toen nog 11.817 bedrijven die de boeken neerlegden.
Ten opzichte van 2019 telden we dus in 2021 een daling van het aantal faillissementsuitspraken met -41,5%.
Hierbij kwamen er in 2021 13.599 jobs op de tocht als direct gevolg van het faillissement van de werkgever: ten opzichte van 2020 een daling met -28,56% (ten opzichte van 2019 betekent dit en daling met -35,35%).
We zagen trouwens in 2021, opnieuw in vergelijking met de voorgaande jaren, beduidend minder grote werkgevers de boeken neerleggen. De meeste jobs gingen verloren in de horeca (2.475) onmiddellijk gevolgd door de bouwnijverheid (2.437 jobs) en de sector van de dienstverlening aan bedrijven (1.866 jobs). Binnen de kleinhandel kwamen er 1.727 jobs op de helling.
Er zijn wel uitgesproken regionale verschillen. Zo gingen er zowel in Vlaanderen als in Wallonië beduidend meer jobs verloren binnen de bouwnijverheid (meer dus dan in de horeca) terwijl we binnen het Brusselse Gewest het omgekeerde zien.
Faillissementen per gewest
De daling van het aantal faillissementen zien we in de drie gewesten. Binnen het Vlaamse gewest noteerden we een daling naar 3.659 uitspraken (-13,1%), Binnen het Brusselse Gewest zien we een daling naar 1.359 uitspraken (-14,4%) en binnen het Waalse Gewest tellen we met 1.830 faillissementsvonnissen een daling met -12,2%.
In vergelijking met het 'normale' jaar 2019 is de daling van het aantal uitspraken het scherpst binnen het gerechtelijke arrondissement Brussel, waar we met maar liefst meer dan de helft minder faillissementsvonnissen (-55,8%) worden geconfronteerd.
Binnen de ondernemingsrechtbanken van het Waalse gewest meten we een daling met -37,6% en binnen het Vlaamse gewest zien we een daling met -36,5%.
Wel zien we -in vergelijking met dezelfde maanden van het jaar 2020- de afgelopen drie maanden oktober, november en december een lichte stijging van het aantal faillissementen, echter nog steeds ver onder de niveaus van diezelfde maanden voor de crisis.
Zo meten we de afgelopen maand december 750 faillissementen tegen 523 in december 2020 (+43,4%) wat nog steeds beduidend minder is dan de 1.140 cases uit december 2019 (-34,2%).
Vergelijken we het jaar 2021 met het jaar 2020, dan zien we een stijging van het aantal faillissementen in de bouwsector, de transportsector en bij de garages. In de horeca, de groot- en de kleinhandel maar ook in de sector van de dienstverlening aan bedrijven daalt het aantal faillissementen verder.
In absolute getallen zagen we gedurende het jaar 2021 de bouwnijverheid als belangrijkste 'leverancier' van faillissementen. Inderdaad gingen in 2021 1.437 bouwondernemingen over de kop: net iets meer (+33 of +2,4%) dan in 2020 maar -31,1% minder dan in 2019.
Opvallend: in 2021 was één bedrijf per 4,84 failliete ondernemingen een bouwbedrijf terwijl dat in 2019 nog één was op 5,66.
Binnen de horeca zien we ten opzichte van 2020 een verdere daling (-25,7%) van het aantal faillissementen. Ten opzichte van het jaar 2019 zien we binnen de horeca een daling van het aantal faillissementen met -50%.
In 2021 was er maar één horecazaak per 6,67 faillissementen. In 2019 was dat nog één per 5,7.'
'27 de rock 'n roll age of death bleek geen vloek voor de 27e NFB', lacht Stefan Laenen, de onnavolgbare NFB-presentator en GVA-journalist.
'Het festival is levendiger dan ooit te voren. Op het muzikale menu iets naar ieders appetijt. Folk met Kelly Family, rock met Clement Peerens en wereldklasse met Macdonald.
Op een aantal plekken in Nederland merken consumenten de gevolgen al van de boerenblokkade van distributiecentra.
In supermarkten zijn lege schappen te zien, vooral bij versproducten als zuivel en groente.
Koepelorganisatie CBL wil dat de politie de blokkades beëindigt, maar het lokale gezag is daar maar op weinig plaatsen toe bereid. De politie zegt pas in te grijpen na overleg met de distributiecentra zelf en de betrokken burgemeesters. (NOS)
Kempens bouwbedrijf DCA uit Beerse neemt net voor het bouwverlof een nieuwe opslagruimte in Olen gebruik.
De hal zal voornamelijk gebruikt worden voor de opslag van afgewerkte prefab-betonelementen van DCA Concrete & Steel, de prefab-beton en wapeningsafdeling van DCA.
De nieuwe opslagruimte is goed voor een investering van meer dan 1 miljoen. Door een groeiende orderportefeuille drong een uitbreiding van de stockageruimte zich op.
Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden.
Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt.
Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit. (VRTNWS)
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de resultaten ontvangen van de audit over de kinderopvang.
Deze audit gebeurde door Audit Vlaanderen en evalueerde het proces van inspectie en handhaving bij Opgroeien en Zorginspectie in de kinderopvang voor baby's en peuters. Voor minister Crevits toont deze audit dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving onvoldoende onder controle zijn.
Vorig jaar zijn er 1.140 jobs bijgekomen in de regio Antwerpen, Mechelen en Kempen die volledig te danken zijn aan de steunmaatregel 'ontwrichte zone'. Dat is een record.
Een bedrijf dat een investering doet binnen deze zone, moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Het voordeel betekent een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten.
De Liersesteenweg N10 is een verkeersas en gewestweg van betekenis die dwars door Heist-op-den-Berg loopt.
Het provinciebestuur Antwerpen wil nu langs deze drukke baan ter hoogte van het Fabiolakruispunt en de Lostraat een verzameling van winkels mogelijk maken. Ze wil daar grotere winkels die niet in het centrum thuishoren door hun specifieke eigenheid of product een plek geven.
Bosgroep Kempen Noord stelde in opdracht van boseigenaars – zowel private eigenaars als het gemeentebestuur – een ontwerp van natuurbeheerplan op voor in totaal 21,3 hectares bossen in Millegem, Achterbos en Donk.
'Dit plan kreeg de naam 'De Bleken Mol'. Van 12 juli 2022 tot 11 augustus kan je het plan consulteren en opmerkingen formuleren. Ook boseigens in de aangeduide bosgebied die willen aansluiten bij het beheerplan, kunnen zich steeds melden bij Bosgroep Kempen Noord.
De goedkeuring vanuit de Europese Unie voor de toeristische reclameslogan "TurkAegean" zorgt voor verontwaardiging bij de Grieken.
Turkije mag tot 2031 de term gebruiken als merknaam voor de Turkse kust van de Egeïsche Zee.
Maar de Grieken vinden dat het woord "Egeïsch" enkel aan de Griekse cultuur en hun land toebehoort. (VRTNWS)
Voor de derde dag op rij is het nét niet geworden voor Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de Ronde van Frankrijk.
De gele trui werd in de tweede massasprint op de finishlijn geklopt door Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd derde.
Van Aert verstevigt wel zijn gele en groene trui. (VRTNWS)