Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : "Faillissementen november - stijging van 9,42%"

Afgelopen maand november telden we op federaal niveau 894 faillissementen. Dat komt overeen met een stijging van 9,42% in vergelijking met de maand november 2022.
 
Het wordt steeds duidelijker dat we - na de dalingen gedurende de covidperiode - opnieuw aansluiten bij de cijfers die we voor de covidperiode waarnamen. Zowel tijdens de maand oktober als november meten we meer uitspraken dan in diezelfde maanden in 2019.
 
Een opvallende vaststelling in de cijfers van november is de stijging van het aantal uitspraken met 39,69% in het Brussels Gewest. Vooral omdat de voorbije periodes een dalende trend vertoonden.

Belangrijkste vaststellingen periode januari-november 2023

  • Cumulatief klokt het aantal faillissementen na 11 maanden af op 9.783, een stijging met 8,81% vergeleken met 2022.
  • Het Vlaams Gewest veegt het record van 2013 van de tabellen. Ook in de provincies Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen sneuvelen records.
  • In Vlaanderen verdwenen ook 10.968 banen als gevolg van faillissement. Het was van 2013 geleden dat de cijfers nog zo hoog lagen.
  • Nog een trend die bevestigd wordt: het aantal jonge bedrijven dat de boeken neerlegt, stijgt spectaculair. Verdere analyse toont aan dat het een bijna volledig Vlaams fenomeen is.
  • De fel geteisterde horecasector blijft na corona, de loonindexering en de gestegen energiekosten zware schade oplopen. Met 3.472 verdwenen jobs in de sector nestelt het jaar 2023 zich op een weinig benijdenswaardige tweede plaats in de ranking.
  • Ook de bouwsector heeft het nog steeds zwaar te verduren. Met 2.016 uitspraken (een toename van 9,33%) wordt het niveau van het crisisjaar 2013 verder overschreden.
  • De groothandel is de enige hoofdsector waar het aantal faillissementen daalt. De dalende trend is al langer aan de gang en voornamelijk het gevolg van historische consolidatiebewegingen: er zijn gewoon veel minder groothandelaars dan 10 jaar geleden.
Over GraydonCreditsafe
Als GraydonCreditsafe bundelen we onze krachten. We brengen kennis, vertrouwen, kracht en data samen. We zijn ‘s werelds meest gebruikte leverancier van geavanceerde informatie over bedrijven waar ook ter wereld. En we leveren toonaangevende oplossingen specifiek voor onze lokale markten. Met een gezamenlijke geschiedenis van meer dan 150 jaar, leveren Creditsafe en Graydon nu samen geïntegreerde bedrijfsinformatie-oplossingen. Hiermee dragen we bij aan de langetermijngroei en financiële stabiliteit van onze klanten. GraydonCreditsafe is onderdeel van de Creditsafe Group, de meest gebruikte aanbieder van online bedrijfskredietrapporten ter wereld.

Deel dit artikel