Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Minder faillissementen in mei zijn geen reden voor vreugdedans'

Graydon

Over de afgelopen meimaand verklaarden onze Belgische rechtbanken 870 ondernemingen failliet, 49 minder dan de meimaand van 2023 ( -5,33%). Toch is dat geen reden voor een vreugdedans.

Over de periode januari- mei meten we op federaal niveau 4.941 vonnissen. In vergelijking met dezelfde periode 2023 zijn er nu 488 uitspraken meer (+10,96%) en het is het op twee na hoogste cijfer ooit. In 2013 (5.144 cases) en 2019 (5.105 cases) noteerden we nog hogere aantallen over de eerste vijf maanden van een jaar.

 

Vlaanderen blijft op recordniveau

Binnen het Vlaamse Gewest blijven we alle records breken (+8.14%). Binnen het Waalse Gewest zien we geen gebroken records, maar met 1.180 uitspraken wel een stijging ten opzichte van verleden jaar met +6,31%. Het Brusselse Gewest laat met 791 uitspraken een stijging noteren met 157 cases (+24,76%), al blijft het daarmee ver onder de cijfers uit de periode 2015-2019.
Zowel in provincies Vlaams-Brabant als in Oost-Vlaanderen noteren we absolute records.
 

Bouwsector breekt alle records

De bouwsector neemt een steeds een belangrijker aandeel in van het totale aantal faillissementen. Het laat de horeca, traditioneel de sector met het hoogste aantal faillissementen, steeds verder achter zich. Met 1.105 faillissementen over de eerste vijf maanden van dit jaar verbreekt de bouwsector haar eigen record van dezelfde periode verleden jaar (+20,1%).

Belet niet dat ook binnen de horecasector de faillissementstrend duidelijk stijgend is (+7,19%), zonder recordcijfers te noteren. Die sneuvelen er trouwens wel binnen de transportsector (277 uitspraken) en de garagesector (206 uitspraken).

Alles bij elkaar sneuvelden er 12.626 jobs als direct gevolg van het faillissement van de werkgever.

 
Verband tussen frauduleuze ondernemingen, faillissementen en arrondissementen

'In dit rapport nemen we ook de resultaten op van ons onderzoek dat het verband bekijkt tussen mogelijk frauduleuze ondernemingen en faillissementen op niveau van de gerechtelijke arrondissementen. Indirect meten we zo welke gerechtelijke arrondissementen meer aandacht besteden aan fraudefenomenen.

Op basis van de fraude-indicator die GraydonCreditsafe ontwikkelde, meten we binnen de Belgische bedrijvenpopulatie 1,84% ondernemingen met een sterk tot ernstig verhoogd risico op het plegen van fraude. Binnen de populatie gefaillieerde ondernemingen loopt dit op naar 14,66%.

Brussel telt naar verhouding en naar absolute waarden het grootste aantal ondernemingen die kenmerken vertonen die kunnen wijzen op fraudepraktijken. Hier zien we ook het grootste aantal faillisementen (26,55%) die aan fraude gerelateerd kunnen worden. Daarnaast toont de studie aan dat er ook door andere rechtbanken - veelal in samenwerking met parket en politiediensten - duidelijke inspanningen ter zake worden geleverd. De ondernemingsrechtbanken van de arrondissementen Leuven, Luik, Luxemburg en Antwerpen spannen hierbij de kroon.'

 

Over Graydon
 
GraydonCreditsafe combineert kennis, vertrouwen en data. Als wereldwijd marktleider leveren we geavanceerde zakelijke informatie. We beschikken we over een ongeëvenaard internationaal netwerk, maar ook over diepgaande lokale inzichten. We veranderen daarmee de manier waarop bedrijven zakendoen en implementeren data-intelligentie in het hart van elk bedrijf, onder andere door middel van integraties met sterke partners.
GraydonCreditsafe maakt deel uit van de Creditsafe Group, wereldwijd de meest gebruikte aanbieder van online kredietrapporten. De groep is met eigen kantoren aanwezig in 15 landen. Informatie over liefst 365 miljoen bedrijven is permanent online beschikbaar. Ongeveer 500.000 gebruikers bij 115.000 klanten vroegen vorig jaar zo'n 270 miljoen bedrijfsrapporten op.
Graydon

Graydon

Graydon

Deel dit artikel