Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Piek aan jonge bedrijven die failliet gaan'

Afgelopen maand februari telden we 804 faillissementen. In vergelijking met februari 2022 betekent dat een lichte stijging met +2,42%.
 
Cumulatief geeft dit na twee maanden 1.643 uitspraken of een stijging met 177 extra faillissementen (+12,07%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

'Opvallend in de cijfers zijn de duidelijke stijgingen binnen het Vlaamse (982 uitspraken of +26,06%) en het Waalse Gewest (447 uitspraken of +33,33%), terwijl het Brusselse Gewest een scherpe daling noteert. In het Brusselse Gewest daalt het aantal cases immers van 306 in 2022 naar 204 (-33,33%) na de eerste twee maanden van 2023.

 

De cijfers in Brussel en Wallonië blijven nog duidelijk onder het pré-covid-niveau, maar binnen het Vlaamse Gewest zijn de waarden vergelijkbaar met het jaar 2019.

Records in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen

Bekijken we de evolutie over de afgelopen twee maanden per provincie, dan zien we in vergelijking met voorgaande jaren records sneuvelen binnen de provincie Vlaams-Brabant (169 uitspraken, +56,46%) en West-Vlaanderen (eveneens 169 uitspraken, +29,01%).

 

Ook de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen laten na twee maanden stijgingen optekenen. De provincie Limburg vormt een klein lichtpuntje, al is de daling met één uitspraak miniem.
Binnen de Waalse provincies zijn er overal stijgingen te noteren, maar alle waarden blijven ruim onder recordniveau.
 
Veel jonge gefailleerden
 
In de cijfers zien we ook een absolute piek aan jonge bedrijven die er het bijltje bij (moeten) neerleggen. De eerste twee maanden van dit jaar was liefst 41,29% van de gefailleerde ondernemingen in België jonger dan 5 jaar. In Vlaanderen liep dat cijfer zelfs op tot 45,45%. Zowel in Wallonië (34,8%) als Brussel (35,15%) ligt dat cijfer héél wat lager ligt en lijkt het helemaal niet zo excessief.

 

Dit fenomeen komt vooral tot uiting in de provincie Vlaams-Brabant. Hier bestaat 51,82% van de gefailleerden jonger dan 5 jaar, met vooral een sterke concentratie binnen de wereld van de bouwondernemingen.

Over GraydonCreditsafe

 
'Als GraydonCreditsafe bundelen we onze krachten. We brengen kennis, vertrouwen, kracht en data samen. We zijn ‘s werelds meest gebruikte leverancier van geavanceerde informatie over bedrijven waar ook ter wereld. En we leveren toonaangevende oplossingen specifiek voor onze lokale markten. Met een gezamenlijke geschiedenis van meer dan 150 jaar, leveren Creditsafe en Graydon nu samen geïntegreerde bedrijfsinformatie-oplossingen.
 
Hiermee dragen we bij aan de langetermijngroei en financiële stabiliteit van onze klanten. GraydonCreditsafe is onderdeel van de Creditsafe Group, de meest gebruikte aanbieder van online bedrijfskredietrapporten ter wereld.'

Deel dit artikel