Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Recordaantal faillissementen in Vlaanderen tijdens eerste kwartaal'

Afgelopen maand maart gingen er in België 951 bedrijven over de kop. Dit brengt het totaal aantal faillissementen gedurende het eerste kwartaal van 2023 op 2.669. Het betekent een stijging van +9,43% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Deze algemene stijging maskeert echter opvallende regionale verschillen.
 
In Vlaanderen tellen we immers tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal van 1.622 faillissementen. Dit nieuw kwartaalrecord overstijgt het vorige (van 2014) met 49 faillissementen. Daarnaast meten we ook een tamelijk sterke stijging van +19,17% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022.
 
In Wallonië meten we tijdens het eerste kwartaal van 2023 een sterkere stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 met +25,04%. Hoewel we doorgaans vaststelden dat het aantal faillissementen na de covid-crisis sneller steeg in Vlaanderen dan in Wallonië, lijkt de tendens dus om te keren. Toch blijft het absoluut niveau aan faillissementen opvallend laag. Na de terugval tijdens de covid-crisis wordt in Wallonië nog altijd geen pre-covid niveau bereikt. 
 
Dit laatste geldt ook voor het Brussels gewest waar opvallend genoeg het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2023 daalt met -29,63% in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar. Zo is het Brusselse gewest het enige waar we een daling zien. 

Opvallende stijgingen in Vlaams-Brabant  

Wanneer we de cijfers op provinciaal niveau benaderen springt de evolutie in Vlaams-Brabant meteen in het oog, met een absoluut record van 274 faillissementen tijdens het eerste kwartaal van 2023. Dit betekent een stijging van +63,10% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het vorige kwartaalrecord dateert van 2020 toen we 196 uitspraken telden in de provincie.
 
Deze stijging is voornamelijk het gevolg van een toename binnen de bouwsector waar we een recordaantal faillissementen noteren van 71 uitspraken, een stijging van +65,12% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (toen we ook al een kwartaalrecord van 43 uitspraken noteerden).
 
Ook de opvallende stijging binnen de sector ‘dienstverlening aan bedrijven’ draagt bij aan dit kwartaalrecord. Binnen deze sector noteren we tijdens het eerste kwartaal van 2023 een recordaantal van 48 uitspraken, een stijging van +77,78% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in de horeca noteren we nipt een kwartaalrecord met 41 uitspraken. Het vorige record van 40 uitspraken dateert van 2019. '

Deel dit artikel