Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Recordaantal jonge ondernemingen in faling ook in Vlaanderen'

Het eerste semester 2023 wordt afgesloten met 5.535 faillissementen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging met +5,43%.
 
Het Vlaamse Gewest blijft records breken en noteert na zes maanden 255 faillissementen méér dan in recordjaar 2013. Ook binnen het Waalse Gewest was de stijging met +20,26% aanzienlijk, maar records liggen nog veraf.
 
Het Brusselse Hoofdstedelijke gewest maakt een omgekeerde beweging. Daar tellen we na zes maanden 761 uitspraken (-27,66%). Het is het op één na laagste aantal van het afgelopen decennium, al is dat in belangrijke mate het gevolg van een gewijzigd beleid.
 
De betrokken administraties – fiscaliteit en RSZ – dagvaarden alleen nog ter faling als dat verantwoord kan worden door de aanwezigheid van activa binnen de onderneming. Bedrijven waar geen activa meer aanwezig zijn, worden voor de rechtbank gebracht ter ontbinding.

Daling in juni

Bekijken we enkel de maand juni dan tellen we 1.077 faillissementsuitspraken. Ten opzichte van de maand juni vorig jaar is dit een daling met -7,16%. De daling is volledig te danken aan het Brusselse Hoofdstedelijke gewest (-46,35%), want het Vlaamse Gewest telt met 670 uitspraken (+1,82%) de hoogste junimaand ooit. Ook binnen het Waalse Gewest was er een stijging met +9,64%, maar an sich is dat geen uitzonderlijk cijfer.
 
Nog opmerkelijk: een lichte daling van het aantal faillissementen in de provincie Antwerpen en absolute records in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Nooit eerder zo veel jonge ondernemingen onderuit

Nooit eerder gingen zo veel jonge ondernemingen over de kop. Op federaal niveau is met betrekking tot het eerste trimester 2023 ruim 41% van alle gefaillieerde ondernemingen jonger dan 5 jaar. Nooit eerder werd zo’n hoog cijfer vastgesteld.
 
Ook hier blijkt dit fenomeen zich bij uitstek binnen het Vlaamse Gewest te situreren. Hier heeft maar liefst 46,76% van de gefaillieerde ondernemingen geen vijf jaar anciënniteit. Toch blijft ook binnen het Vlaamse Gewest meer dan 9% gefaillieerde ondernemingen ouder dan 25 jaar.
 
 
Over GraydonCreditsafe

Als GraydonCreditsafe bundelen we onze krachten. We brengen kennis, vertrouwen, kracht en data samen. We zijn ‘s werelds meest gebruikte leverancier van geavanceerde informatie over bedrijven waar ook ter wereld. En we leveren toonaangevende oplossingen specifiek voor onze lokale markten. Met een gezamenlijke geschiedenis van meer dan 150 jaar, leveren Creditsafe en Graydon nu samen geïntegreerde bedrijfsinformatie-oplossingen. Hiermee dragen we bij aan de langetermijngroei en financiële stabiliteit van onze klanten. GraydonCreditsafe is onderdeel van de Creditsafe Group, de meest gebruikte aanbieder van online bedrijfskredietrapporten ter wereld.

Deel dit artikel