Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Verdere stijging aantal uitspraken : record in Vlaamse Gewest'

In maart 2024 steeg het aantal faillissementen met 6,2% ten opzichte van maart 2023. Het totaal klokte af op 1.018 uitspraken. Dat cijfer is op federaal niveau vergelijkbaar met de periode 2017-2020.
 
 
Binnen het Vlaamse Gewest werd met 613 uitspraken echter een nieuw record voor maart gevestigd. Opvallende stijgingen waren er in Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Tijdens het eerste kwartaal van 2024 legden op federaal niveau 3.053 ondernemingen de boeken neer. Het betekent een stijging van 14,1% ten opzichte van vorig jaar. Het Vlaams Gewest veegde met 1.807 faillissementen het record van vorig jaar van de tabellen. Ook in Wallonië en Brussel werden stijgingen genoteerd, maar records bleven uit.

 
Sectoren
 
Op sectoraal niveau vielen er na één kwartaal een aantal records te noteren.

Bouwsector (+11,5%)
Vooral economische omstandigheden en de strijd tegen frauduleuze ondernemingen liggen aan de basis van het record aantal faillissementen.

Transportsector (+9,7%)
De stijging in de transportsector moet vooral gezocht worden bij verhoogde brandstofprijzen en enkele post-covideffecten.

Handel in auto’s en de garages (+27,8%)
In deze sector sneuvelt het record van 2020 nipt, maar de stijging ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023 is aanzienlijk. De stijging is het gevolg van enkele structurele tendensen zoals de elektrificatie van het wagenpark. De merken zelf nemen steeds meer het voortouw bij de verkoop, terwijl garagisten minder inkomsten genereren uit onderhoudswerken.

De horecasector kreeg eveneens zware klappen. Vooral in Vlaanderen, waar de voorbije 10 jaar nooit meer dan 315 faillissementen werden uitgesproken. In Brussel ging het aantal uitspraken dan weer – vergeleken met het eerste kwartaal 2023 – met 52,7% de hoogte in. De stijging zorgt specifiek in de horeca bijna voor een verdubbeling van het aantal gesneuvelde jobs (+47,6%).'

 
Over ons
Als GraydonCreditsafe hebben we in 2022 onze krachten gebundeld. Met een gezamenlijke geschiedenis van meer dan 150 jaar brengen we kennis, vertrouwen, kracht, data en inzichten samen. We zijn wereldwijd de meest gebruikte leverancier van geavanceerde informatie over bedrijven waar ook ter wereld. Daarnaast leveren we toonaangevende oplossingen specifiek voor onze lokale markten. Hiermee dragen we bij aan de langetermijngroei en de financiële stabiliteit van onze klanten. GraydonCreditsafe is onderdeel van de Creditsafe Group, dat met eigen kantoren aanwezig is in 14 landen. Informatie over liefst 365 miljoen bedrijven is permanent online beschikbaar. Ongeveer 500.000 gebruikers bij 115.000 klanten vroegen vorig jaar zo'n 270 miljoen bedrijfsrapporten op.

Deel dit artikel