Op de gemeenteraadszitting van deze week maandag in Geel nam Greet Bakelants ontslag uit de CD&V-fractie. Ze zal de legislatuur uitdoen als onafhankelijk raadslid.

Het ontslag van Greet Bakelants (°1963) uit de CD&V-fractie is een logisch gevolg van een situatie die begin dit jaar ontstond en van een beslissing die Greet zelf recent heeft genomen.

Ze koos er namelijk voor om straks opnieuw aan de verkiezingen deel te nemen, maar dan op de lijst van de Brugpartij. Ook de Geelse afdeling van Beweging.net, waartoe ze behoort, maakt van die nieuwe partij deel uit.

Toen Beweging.net in Geel eind vorig jaar besloot zijn aloude band met de CD&V te verbreken en samen met Groen, de sp.a en enkele onafhankelijke Geelse progressieven de Brugpartij te vormen, ontstond er een situatie die voor Greet niet evident was.

Ze maakte als vertegenwoordigster van Beweging.net in de CD&V-fractie namelijk deel uit van de meerderheid. In juni 2014 was ze daar Ivo Bollen opgevolgd, ook een man van Beweging.net, en sindsdien was ze de laatst achtergebleven stelling van de christelijke arbeidersbeweging op het Geelse politieke front.

Dat resulteerde niet in een onwerkbare situatie, maar het stelde Greet wel voor een keuze: de legislatuur uitdoen voor de CD&V en dan afscheid nemen van de politiek, of mee de nieuwe wind van de Burgpartij doen waaien. Dat laatste zou niet langer compatibel zijn met haar lidmaatschap van de CD&V-fractie.

Respect voor de burger

"Ik heb er lang en goed over nagedacht", aldus Greet Bakelants maandag. "Uiteindelijk was de goesting toch te groot. Ik heb de Brugpartij zopas laten weten dat ik graag kandidaat wil zijn op hun nieuwe lijst."

Greet Bakelants zetelt nog enkele maanden als onafhankelijk raadslid. Dat is een betere oplossing dan een daadwerkelijk ontslag, wat voor gevolg zou hebben dat ze voor de twee resterende raadszittingen opgevolgd zou moeten worden. Haar opvolger zou trouwens opnieuw iemand van Beweging.net zijn geweest.

Greet woont in Larum, waar ze erg actief is in het verenigingsleven (Femma, de dorpsraad, de oud-leiding van de Chiro, de werkgroep Trage Wegen....). Ze gaat voor een warme samenleving met een transparante communicatie tussen het beleid en de burger. "Ik koos voor de Brugpartij omdat ik daar een groot respect voor de burger voel", zegt ze. "Daarnaast wil ik binnen de Brugpartij de broodnodige aandacht geven aan de leefbaarheid van de deeldorpen en de ondersteuning van het verenigingsleven."

Bij de Brugpartij zijn ze erg blij met de keuze van Greet voor dit nieuwe politieke project. De volledige lijst en de plaats die ze daar op inneemt, worden op 23 juni bekend gemaakt.

Onderschrift:

Greet Bakelants: "Ik koos voor de Brugpartij omdat ik daar een groot respect voor de burger voel. De Brugpartij heeft zowel het engagement als de werkmodellen in huis om burgerparticipatie effectief te introduceren in Geel."