U bent hier

Griepepidemie in aantocht ?

Vlaanderen
08.01.2018 - 12.13u
Door: Herman Gezelle

De kerstvakantie is voorbij, kinderen gaan weer naar school, mensen zijn weer aan het werken. Volgens experts mogen we ons binnenkort verwachten aan de jaarlijks weerkerende griep-epidemie. We zetten voor u enkele vragen en antwoorden over het griepmonster op een rijtje.

Wat is griep (niet)?

Een verkoudheid of griep? Het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Allebei zijn het luchtweginfecties die veroorzaakt wordt door virussen, ze vertonen ook gelijkaardige symptompen, maar toch zijn er verschillen.

Een verkoudheid blijft doorgaans beperkt tot de bovenste luchtwegen, je hebt last van een loopneus, niezen, waterige ogen... Soms, maar niet altijd, kan je een lichte temperatuursverhoging hebben. Na een vijftal dagen ben je er meestal van af, het risico op complicaties is ook klein.

Griep neemt een plotse start en leidt tot acute koortspieken van 38° C en meer. Naast verkoudheidssymptomen heb je ook hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, koude rillingen, zweten, duizelingen... en voel je je in het algemeen futloos, verzwakt en vermoeid.

Het kan een tot 2 weken duren voor je volledig genezen bent. Er is een grotere kans op complicaties, zeker bij risicogroepen zoals bejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een chronische aandoening.

Hoe kan je griep krijgen?

Het griepvirus zit in de neus, keel en luchtwegen van zieke of besmette mensen. Het wordt meestal overdragen via de lucht: speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten, te niezen, te praten... Je kan ook ziek worden door iets aan te raken waarop zich virussen bevinden. Denk aan een deurklink, een toetsenbord, een telefoon, geldstukken... Maar ook iemand met griep de hand schudden, houdt een potentiële besmetting in.  (VRTNWS)

imageMeer nieuws

David Goffin uitgeschakeld in tweede ronde Australian Open

Neteland | Vlaanderen 18.01.2018 - 10.53u

Sp.a Olen wordt Sociaal & Anders

Sp.a Olen wordt Sociaal & Anders
Olen 17.01.2018 - 18.44u

Pasar Kempen bundelt afdelingsactiviteiten in het thema Erfgoed & Streekproducten

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 17.01.2018 - 17.04u

Wijziging verkeerssituatie Velveken

Wijziging verkeerssituatie Velveken
Geel 17.01.2018 - 16.47u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 17.01.2018 - 16.44u

Geen 3e ronde voor Flipkens

Geen 3e ronde voor Flipkens
Geel | Internationaal | Mol | Vlaanderen 17.01.2018 - 15.36u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto