Vanaf half maart neemt vzw OpWeg uit Herentals een woning in Hofeinde in Grobbendonk in erfpacht van het lokaal bestuur. Drie jongvolwassenen met een beperking, voornamelijk met een autismespectrumstoornis, kunnen hierdoor zelfstandig gaan wonen.

De meeste jongvolwassenen willen op een bepaald moment in hun leven de stap naar meer zelfstandigheid zetten. Voor de meesten is de stap van 'hotel mama' naar een eigen nest groot, maar evident.

Voor jongeren met een beperking zijn er echter veel obstakels. Vzw OpWeg geeft hen hierbij begeleiding op maat.

Het lokaal bestuur Grobbendonk besliste drie studio's ter beschikking te stellen voor deze doelgroep.

'In onze regio is er weinig aanbod voor de doelgroep van (jong)volwassenen die ervan dromen alleen te gaan wonen, maar door hun beperking niet helemaal zelfstandig kunnen zijn', stelt Martine Taelman, schepen van Welzijn (GiB), vast. 'Het lokaal bestuur wil jongeren uit de gemeente wél die mogelijkheid bieden'.

Op 15 maart verhuizen alvast twee Grobbendonkse jongvolwassenen.

Petra Coppens, coördinator woonprojecten bij vzw OpWeg: 'We zijn zeer tevreden dat we jongeren die we begeleiden in hun eigen regio de kans kunnen bieden om alleen te gaan wonen.

De jongeren kijken er erg naar uit. Zij kunnen hier rust vinden in hun eigen stekje, maar, dankzij de begeleiders en de buren, staat niemand er helemaal alleen voor.'