Grobbendonk wil een hartveilige gemeente zijn. Het project 'Steden en Gemeenten Hartveilig' van Rode Kruis Vlaanderen wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst 'Grobbendonk: Hartveilige gemeente' werd zoaps ondertekend.

'Grobbendonk voldoet aan de criteria om een hartveilige gemeente te zijn', zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

1. We beschikken over 3 automatische externe defibrillatoren (AED) die publiek toegankelijk zijn: 1 aan het gemeentehuis in Grobbendonk, 1 in gemeenschapscentrum De Volle Vaart in Grobbendonk en 1 aan de sporthal in de Molendreef in Bouwel. Verenigingen kunnen ook een mobiele AED ontlenen via tel. 014 50 70 04 of lmgd@grobbendonk.be.

2. We gaan het engagement aan om onze inwoners te sensibiliseren en samen met de Rode Kruisafdeling Grobbendonk-Vorselaar een opleiding in reanimatie en AED-gebruik aan te bieden aan de bevolking en minstens 10% van het personeel. Op 13 mei van 19.00 tot 22.00 uur vindt deze opleiding plaats in het gemeentehuis. Inschrijven hiervoor kan via tel. 014 50 70 04 of lmgd@grobbendonk.be.

De cursisten EHBO van Rode Kruis Grobbendonk-Vorselaar mochten hun diploma's gisteren ontvangen in aanwezigheid van burgemeesters Marianne Verhaert (Grobbendonk) en Lieven Janssens (Vorselaar) en het Rode Kruis.

Waarom is het Hartveilig-project nodig? Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt hij of zij een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans.

In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is.

De AED-toestellen van de gemeente Grobbendonk zijn al een aantal keer gebruikt en hebben reeds mensenlevens gered.'