U bent hier

Grobbendonk organiseert ophaling gemengde plastic zelf

Grobbendonk
30.03.2020 - 14.05u
Door: Mark Jaspers

Door de coronacrisis zijn de containerparken in Vlaanderen gesloten. Een beslissing die vele burgemeesters met lede ogen aanzien. De gemeente Grobbendonk ging alvast op zoek naar een alternatief voor de gemengde restplastiek: ze voorzien een ophaling van het gemengde plastic.

Volgens burgemeester Marianne Verhaert een noodzakelijke beslissing voor de hygiëne en om een toestroom op het recyclagepark bij een heropening te voorkomen.

Op woensdag 17 maart besloot Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de containerparken in Vlaanderen te sluiten vanwege de coronacrisis. Ondanks de luide oproep van burgemeesters over het hele land bleven de containerparken vooralsnog gesloten.

Te veel volk op een te kleine plaats, dus een te groot besmettingsgevaar, klinkt het. Ondertussen zien de gemeenten het zwerfvuil en sluikstoken met lede ogen stijgen. Ook in Grobbendonk.

"Het is opvallend hoeveel meldingen we krijgen van sluikstorten en mensen die hun afval verbranden. Bijna een verdubbeling tov vorige maand. Mensen zijn dan ook thuis en produceren meer afval.

En velen beginnen ook aan de lenteschoonmaak zowel in huis als in de tuin," erduidelijkt Marianne Verhaert (GiB), burgemeester Grobbendonk.

Volgens haar is het niet wenselijk dat ieder huis zijn eigen afvalberg opbouwt. "We moeten vermijden dat wanneer het recyclagepark op een bepaald ogenblik heropend wordt, er een toevloed van mensen ontstaat, met bijkomende risico's op de overdracht van het coronavirus."

Daarom zal de gemeente de ophaling van de groene zak – het gemengde plastic – zelf organiseren.

"We kregen vele vragen van inwoners die geen blijf wisten met de groene zak, die in normale tijden enkel bij het containerpark kan worden afgegeven. Omdat hygiëne op een moment als dit meer dan ooit belangrijk is, hebben we de ophaling zelf proberen te organiseren.

Dit wordt mee mogelijk dankzij de ongelooflijke inzet van onze onderhoudsdiensten."

Grobbendonk plant een ophaalronde aan huis op 9 en 10 april. Wanneer het gemengde plastic in uw straat wordt opgehaald, vindt u onderaan het artikel.

De gemeente plant een extra ophaling van de groene zakken, ook indien het containerpark tegen volgende week opnieuw open zou zijn. Op die manier wordt een toestroom op het recyclagepark vermeden.

De ophaling van het groenafval, PMD en Papier & Karton gaan zoals gepland door. Wie veel groenafval heeft kan dit gewoon in de groencontainer stoppen.

"Ik roep iedereen ook op om het afval niet te dumpen of op te stoken. Er staan GAS-boetes op tot €350, en onze vaststellers zijn dagelijks op pad en zullen zeer streng optreden." Ondertussen blijft de gemeente ook bij minister Demir (N-VA) vragen voor een heropening van het containerpark en bereidt ze zich alvast voor op een heropening.

"Voor ons containerpark hebben we reeds enkele maatregelen getroffen om een mogelijke heropening veilig te laten gebeuren. Zo denken we aan een systeem op afspraak met een beperking op het aantal wagens in het park of een beperking op bepaalde fracties. Maar dit is een beslissing die Vlaams moet gebeuren", besluit Marianne Verhaert.

Overzicht:

Grobbendonk plant een ophaalronde voor restplastiek (groene zakken) aan huis. Deze ophaling gebeurt op 2 dagen:

9 april: Grobbendonk - enkel de zone ten noorden van het Albertkanaal
10 april: Bouwel en de volledige zone ten zuiden van het Albertkanaal
De vuilniszakken restplastiek dienen voor 8.00u de dag van de ophaling buiten te staan.

imageMeer nieuws

Groeiend aantal besmettingen in de Kempen

Groeiend aantal besmettingen in de Kempen
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 02.08.2020 - 06.55u

Stroompanne in Grobbendonk en Bouwel

Stroompanne in Grobbendonk en Bouwel
Grobbendonk | Neteland 01.08.2020 - 22.59u

Underdog Antwerp houdt Club Brugge van dubbel in cupfinale : 0-1

Underdog Antwerp houdt Club Brugge van dubbel in cupfinale : 0-1
Nationaal | Provincie Antwerpen 01.08.2020 - 22.36u

Beker : 'Kom vooral niet samen'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 01.08.2020 - 11.32u

Verdubbeling van aantal besmettingen in ons land in vergelijking met vorige week

Verdubbeling van aantal besmettingen in ons land in vergelijking met vorige week
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 01.08.2020 - 11.07u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto