Al enige tijd is op gemeentehuis van Grobbendonk geen flessenwater meer te vinden. Wel wordt er kraantjeswater in hervulbare glazen flessen aangeboden. Goedkoper voor de gemeente én beter voor het milieu.

Met de nieuwe huisstijl lanceert het gemeentebestuur ook een nieuwe fles met het nieuwe logo en roept ze ook haar inwoners op om meer kraantjeswater te drinken. De nieuwe flessen worden te koop aangeboden, ideaal als kerstgeschenk.

In 2017 stapte de gemeente Grobbendonk van plastic flessenwater over op kraantjeswater. Niet enkel goed voor het milieu, ook voor de portemonnee scheelt de beslissing een behoorlijke slok op de borrel.

Want met 180 werknemers sparen de hervulbare glazen flessen naar schatting zo een 5.000 PMD flessen per jaar uit en heel wat kilometers en bijhorende CO2-uitstoot voor het transport van flessenwater.

"Kraantjeswater is gezond, goed voor het milieu en goed voor onze portemonnee. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat we in Vlaanderen nog flessenwater kopen.

Die plasticflessen zijn duur, komen van aan de andere kant van Europa en dragen bij tot de plasticberg in onze rivieren en zeeën", zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

Toch blijven veel mensen vasthangen aan flessenwater, vaak uit gewoonte. "Nochtans is er helemaal niks mis met het water uit onze kraan. Verre van zelfs, het water uit de kraan is veel beter gecontroleerd dan het flessenwater. Bovendien is het ook gewoon heel lekker water van eigen bodem."

Met de lancering van de nieuwe huisstijl bestelde de gemeente ook glazen waterflessen met het gloednieuwe logo op. Die biedt ze nu ook aan bij haar inwoners.

"Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen moeten we dit samen met alle inwoners van Bouwel en Grobbendonk doen.

Met kraantjeswater kan een gezin op een eenvoudige manier zijn ecologische voetafdruk verkleinen." Aldus schepen Johan Verhaegen (GiB). Volgens berekeningen van de campagne #ikdrinkkraanwater gaat het al snel om een besparing van 200 kilo CO² per gezin, het equivalent van 2000 km met de wagen. "Met de kerstdagen voor de boeg is het ook gewoon een mooi cadeau om te geven. En als inwoner zet je er onze gemeente mee op de kaart."

De hervulbare glazen flessen zijn vanaf 21 oktober, na de definitieve goedkeuring op de gemeenteraad van 17 oktober, te verkrijgen bij het onthaal in het gemeentehuis en kosten €9 per stuk.