U bent hier

Grobbendonk wint eerste eTown Award Google als meest actieve Internetgemeente Vlaanderen

Grobbendonk | Vlaanderen
18.11.2013 - 12.07u
Door: Herman Gezelle

Uit een inventarisatie uitgevoerd door The Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van Google, blijkt dat Grobbendonk het beste scoort van alle Vlaamse steden en gemeenten. Vanmorgen heeft Thierry Geerts, directeur van Google Belgium de eerste Vlaamse eTown Award overhandigd aan de burgemeester van Grobbendonk, Herman Cambré. Deze nieuwe prijs erkent de gemeente waar KMOs het beste gebruik maken van het Internet.  Tweede in het onderzoek werd de stad Antwerpen, de gemeente Lille eindigde 4e.

eTown Award Google voor optimaal gebruik Internet bij KMOs
BCG en Google hebben in 2011 een rapport bekend gemaakt over de impact van het Internet op de economie in België, waaruit bleek dat de Interneteconomie toen 10,7 miljard euro waard was, ofwel 3% van het BNP. Het rapport leidde tot een vervolgonderzoek over de online kracht van lokale bedrijven.

De nieuwe studie toont dat een eTown niet noodzakelijk een grote stad moet zijn. De winnaar blinkt namelijk niet uit in één facet van de Interneteconomie, maar heeft zowel een goede technische infrastructuur, een hoog online engagement als oog voor online promotie*. De gemeente Grobbendonk voert de ranking aan voor Vlaanderen, met respectievelijk Antwerpen en Merelbeke op plaats twee en drie.

Digitaal succes in Grobbendonk
Een voorbeeld van een succesvolle e-ondernemer uit Grobbendonk is Scava, detailhandelaar van producten voor onder andere buitenspeelgoed en vrije tijd. Eigenaar Gwen Carsauw licht hun Internetstrategie toe: “In 2005 zijn we gestart met één klein idee: een site om het verhuren van springkastelen en het verkopen van trampolines te vergemakkelijken. Dit was de springplank naar de lancering van meerdere nieuwe projecten en bijhorende websites per jaar. Vandaag beheren we 64 websites met een team van 30 mensen. In onze promotie merken we dat we ons zakencijfer vooral realiseren dankzij online adverteren met Google AdWords. Dit advertentiekanaal liet ons ook toe om zonder veel extra kosten richting Wallonië en zelfs Nederland uit te breiden.

Burgemeester Herman Cambré ontving de eTown Award voor de gemeente Grobbendonk: “Ik ben enorm fier dat ik als eerste burgemeester in Vlaanderen deze eTown Award in ontvangst mag nemen. Het is een hele eer voor het gemeentebestuur dat een relatief kleine gemeente als Grobbendonk deze prijs in de wacht kan slepen en hoger scoort dan een stad als Antwerpen. Dit bewijst dat onze lokale economie niet hoeft onder te doen voor grote steden. Onze bedrijven zijn mee op het vlak van online ondernemerschap. Dankzij hen wordt Grobbendonk op de kaart gezet! Ik wil onze bedrijven dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet en hen stimuleren om te blijven investeren in de Interneteconomie.

Toekomst brengt groei dankzij Internet
Het Internet levert een substantiële bijdrage aan de economische groei in ons land en die zal de komende jaren blijven toenemen, zo blijkt ook uit onderzoek van BCG. De Europese Commissie wil dat de verkoop van online producten en diensten tegen 2015 zo’n twintig procent van de economische groei uitmaakt. Ook zou het aantal door online verkoop gecreëerde nieuwe banen over twee jaar minstens een vijfde van het totaal aantal nieuwe banen moeten uitmaken.

Over de volgende twee jaar verwacht BCG dat de Belgische Interneteconomie jaarlijks met 10% zal blijven groeien, naar aanleiding van hun eigen e-Intensity Index studie. Filiep Deforche, Senior Partner en Managing Director bij BCG in Brussel licht toe dat “deze groeiperspectieven vele van onze klanten - van supermarkten over banken tot vzw’s - aansporen om de ontwikkeling van hun online kanalen te prioritiseren.

Thierry Geerts, directeur van Google Belgium: “Het beter benutten van het Internet biedt individuele ondernemers meer kansen en draagt bij aan een verdere uitbouw van de Belgische economie. Elke gemeente in België kan daarbij een rol spelen. De eTown Award is het bewijs dat je als ondernemer niet altijd in de grote steden gevestigd hoeft te zijn om succesvol te zijn.

Kort voor de bijeenkomst werd bekend dat als extra aanmoediging voor de winnende eTown, het Google Street View team zal langskomen om een belangrijke bezienswaardigheid vast te leggen. Welke dit zou worden, zal in overleg met de gemeente worden bepaald.

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden
Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u

Twee nieuwe speelterreintjes helpen kinderen door corona

Twee nieuwe speelterreintjes helpen kinderen door corona
Herenthout | Kempen regio 24.10.2020 - 11.08u

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto