U bent hier

Groen: 'Gezellig stadscentrum enkel mogelijk door in te zetten op fietsers en stappers'

Herentals
16.09.2018 - 22.16u
Door: Lex Verellen

Van 16 tot 22 september is het Week van de Mobiliteit. "Tijd voor Groen Herentals om één van de grootste pijnpunten van het huidige stadsbestuur aan te kaarten', zegt lijsttrekker Peter Verpoorten.  "Waar dat de laatste jaren vooral uitblonk in een gebrek aan visie, heeft Groen een ambitieus circulatieplan klaar waarbij het uiteindelijke doel een autovrij centrum is.

Een goed bereikbaar, gezellig stadscentrum is in onze ogen perfect te realiseren door volop in te zetten op stappers en trappers en autoparkings te voorzien aan de randen.

Al 12 jaar gebeurt er bitter weinig op vlak van mobiliteit in Herentals en al 12 jaar is de Week van de Mobiliteit een gemiste kans, nu opnieuw. Herentals heeft nood aan frisse, groene ideeën en meer lef en ambitie. Het stadsbestuur moet ideeën durven toepassen en een draagvlak creëren door ingrepen (tijdelijk) uit te proberen en te realiseren.

Het gebrek aan ambitie komt ook dit jaar weer tot uiting in de Week van de Mobiliteit. Scholen en verenigingen organiseren allerlei activiteiten, de stad doet bijna niets. Nochtans is volgens studies een ideale buurt verkeersveilig, rustig en groen. Met gezonde lucht, een bruisende kern en ruimte voor ontmoetingen.

"De Week van de Mobiliteit biedt de kans om ideeën te promoten en te proberen. Waarom niet een week lang de markt knippen voor gemotoriseerd vervoer. Of een week lang fietsstraten invoeren in de centrumstraten en straten buiten het centrum waar veel schoolgaande jeugd passeert. Of een week lang schoolstraten invoeren aan elke school." aldus Peter Verpoorten, lijsttrekker Groen Herentals.

Circulatieplan

"Groen ziet de toekomst dan ook helemaal anders en vraagt expliciet een nieuw mobiliteitsplan met een circulatieplan voor auto's. We streven naar een autovrij centrum tussen de stadspoorten en willen zoveel mogelijk fietsstraten.

We verhogen het fietscomfort op de Grote Markt, Bovenrij en Zandstraat. Voor automobilisten blijft het centrum bereikbaar met nieuwe parkings op wandelafstand van de Markt.

Als we dit combineren met een actief beheer van het winkel- en horecagebied binnen de oude stadsvesten, wordt het centrum eindelijk de gezellige trekpleister die we allemaal zo graag willen. Voor fietsers en stappers wordt een bezoekje aan het centrum veiliger en de luchtkwaliteit gaat er serieus op vooruit.

"We zijn er zeker van dat veel mensen nu enkel de auto nemen omdat de alternatieven niet aantrekkelijk zijn. Fietsers en stappers komen alleen naar het centrum als de weg veilig en aangenaam is.

Het idee om de brug over het Albertkanaal te vervangen door een belevingsbrug, die meer is dan alleen een passage voor auto's en fietsers, verdient daarom verdere uitwerking. Hier kan de politiek echt een verschil maken." aldus Hans Van den Eynden, secretaris Groen Herentals

"Dus: we willen vol inzetten op meer fietsstallingen, een comfortabel voet- en fietspad op de Olympiadelaan en de transformatie van de Augustijnenlaan en de Belgiëlaan tot een groene boulevard met ruimte voor parkeerplaatsen. Zo zullen we meer inwoners en bezoekers overtuigen om de fiets te nemen en de auto thuis te laten", besluit Peter Verpoorten. (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto