Naar jaarlijkse gewoonte stond een delegatie van Groen Herentals met Valentijn aan het station om de pendelaars te bedanken. Met de Valentreinskaartjes wil Groen de pendelaars in de bloemetjes zetten, omdat ze ondanks de soms magere dienstverlening toch het verschil maken voor het milieu en de auto thuis laten staan.

"Het is geen geheim dat het openbaar vervoer beter kan. Zeker bij ons in de Kempen. Treinen en bussen kunnen stipter, er zijn buiten de spitsuren vaak te weinig alternatieven en de dienstverlening en het comfort in zowel de treinen als de stations laten soms ook te wensen over.

Daarom vinden we het knap dat zoveel mensen toch nog dagelijks de trein nemen en zo voor de ecologische keuze gaan. Een bedankje is dan wel op z'n plaats", aldus Tobias Daneels.

Pendeltijd kwart korter tegen 2030

'Groen wil in de toekomst meewerken aan een beter en uitgebreider openbaar vervoer. De boodschap is simpel: als je mensen uit hun auto's wil krijgen, moet je ervoor zorgen dat de alternatief comfortabel, veilig en voldoende zijn. Zo wil Groen tegen 2030 de pendeltijd met een kwart verminderen. Een ambitieus, maar haalbaar plan.

"Nergens in Europa doen mensen zo lang over hun woon-werk-verplaatsingen als in ons land, dat kan en dat moet anders. Mensen die minder tijd verliezen met pendelen, zijn gelukkigere mensen. Groen gaat resoluut voor een aanpak van die pendeltijd: een vermindering in kwantiteit, een verbetering in kwaliteit.

We moeten volop investeren in meer en beter openbaar vervoer, maar ook in fietspaden en fietssnelwegen voor wie kortere afstanden moet afleggen. Met een mobiliteitsbudget motiveren we iedereen om te kiezen voor het openbaar vervoer en de fiets, en stimuleren we ook telewerken." aldus Meyrem Almaci, voorzitster Groen

Vijfenzeventig lokale groepen deelden vanmorgen Valentreinskaartjes uit in verschillende stations over heel het land.

Pendelaars kunnen hun klein pendelgeluk delen met de hashtag #valentrein en zo een treinreis winnen.'