Zaterdagnamiddag stelde Groen Herentals aan De Hut haar 29 kandidaten voor die op 14 oktober naar de kiezer trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Peter Verpoorten wil met een mix van jong en oud, en een ambitieus programma waarin de nadruk ligt op groene ruimte en verkeersveiligheid, na 12 jaar opnieuw mee Herentals besturen.

"Er gebeurde te weinig de laatste jaren, terwijl er werk genoeg op de planken ligt", zegt Peter Verpoorten. "Eén van de speerpunten voor de komende jaren is mobiliteit. Groen wil dat er terug meer aandacht gaat naar fietsers en voetgangers.

Door het centrum autovrij te maken, zorgen we ervoor dat fietsers en voetgangers niet meer over het hoofd gezien worden. We hebben een heel masterplan klaar om samen met de middenstand en de bewoners van het autovrije centrum een succes te maken.

Met parkings aan de rand van de oude binnenstad en meer ondersteuning voor de handelaars willen we de mensen naar Herentals halen.

We zien in andere steden dat een autovrije zone in het centrum echt wel werkt. Dit kan ook voor Herentals de oplossing zijn voor de aanhoudende problemen. We krijgen er onmiddellijk een gezellige marktplein bij. Daarnaast is de toestand van onze wegen en fiets- en voetpaden onaanvaardbaar. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en van comfort is vaak al helemaal geen sprake."

Peter Verpoorten, lijsttrekker Groen Herentals

Groene ruimte

Groen Herentals wil in elke wijk groene ruimte creëren. Niet alleen om die wijken gezonder, maar ook gezelliger te maken. Onderzoek wijst uit dat nabije groene ruimte één van de belangrijkste zaken is waar mensen gelukkig van worden.

Op sommige plekken in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven vind je op dit moment veel natuur, op andere plekken is het ver zoeken naar groen. En dat moet anders.

"Iedereen weet dat bomen en planten een stad gezonder maken. Het wordt hoog tijd dat we dat ook in de praktijk omzetten. Er is de laatste jaren veel te laks omgegaan met ons openbaar groen. Teveel bomen zijn gekapt zonder goeie reden. Het stadsbestuur heeft nog snel twee 'parken' aangelegd, maar in de wijken waar de mensen echt wonen is er weinig groen te bespeuren."

Ontspanningscampus Noorderwijk

"Het is hoog tijd dat ook het centrum van Noorderwijk wordt aangepakt. De deelgemeenten krijgen al jaren van alles beloofd, maar in de praktijk komt er maar weinig in huis. Met gevaarlijke situaties en verouderde gebouwen als gevolg.

De Noorderwijkenaren en Morkhovenaren hebben dringend nood aan een plek om te sporten, samen te komen en organisaties op poten te zetten.

"De doortocht door Noorderwijk moeten we dringend aanpakken, zodat er een echt dorpsplein ontstaat. Daarrond creëren we een echte ontspanningscampus met een gerenoveerde sporthal, openlucht sportterreinen en vernieuwd parochiecentrum. De verenigingen in Noorderwijk en Morkhoven zijn al lang genoeg aan het wachten.

We willen opnieuw mee de stad besturen en hier werk van maken."

De 29 kandidaten van Groen Herentals :

1. Peter Verpoorten (38) – Advocaat
2. Evelyn Breugelmans (29) – Business analist
3. Hans Van den Eynden (37) – Burgerlijke ingenieur
4. Susy Matthijs (48) – Leerkracht secundair onderwijs
5. Tobias Daneels (31) – Persmedewerker Groen
6. Christel Smedts (32) – Directeur De Ark en psychotherapeute
7. Pieter Vijverman (35) – ICT accountmanager
8. Sophie Putseys (38) – Huishoudhulp
9. Gilian Bens (23) – Onderzoeker KU Leuven
10. Sarah Vervoort (30) – Verpleegkundige AZ Herentals
11. Xavier De Busser (55) – Treinbegeleider
12. Lieve Aerts (64) – Gepensioneerd pedagoge
13. Guy Van Leemput (51) – Leerkracht en beeldend kunstenaar
14. Marijke Rombouts (67) – Economiste
15. Marc Lievens (74) – Gepensioneerd leerkracht
16. Jorien Vanden Driessche (29) – Kleuterleidster
17. Joost Lestabel (32) – Begeleider bijzondere jeugdzorg
18. Marèse van der Zant (37) – Project Manager
19. Kristof Sprengers (47) – Coördinator bos en natuurbeheer
20. Kristien Vandekerkhof (57) – Medisch secretaresse en vakbondsafgevaardigde
21. Guy Dries (56) – Ingenieur waterzuivering
22. Sonja Gastmans (47) – Verzorgende
23. Tom Van der Straeten (37) –Bedrijfsadviseur
24. Marijke Mignolet (64) – Vroedvrouw
25. Lieve Tuyaerts (55) – Leerkracht
26. Carl Sanders (54) – Medewerker bibliotheek Herentals
27. Sonja Van Serveyt (55) – Productie-arbeider Mondelez
28. Christiaan Mertens (55) – Maatschappelijk werker en criminoloog
29. Lieve Snauwaert (68) – Oprichter Bremdael. (pp)