U bent hier

Groen licht voor 8 nieuwe plattelandsprojecten in de provincie Antwerpen

Provincie Antwerpen
28.05.2020 - 16.46u
Door: Mark Jaspers

8 nieuwe plattelandsprojecten kunnen van start gaan in de provincie Antwerpen. Samen krijgen ze een financiële injectie van 805.863 euro van Vlaanderen, Europa en de provincie.

De provincie Antwerpen neemt daarvan 366.195 euro voor haar rekening.

"De goedgekeurde projecten spelen in op maatschappelijke noden en nieuwe ontwikkelingen in de samenleving: veerkrachtige dorpen, stadslandbouw, leren op de boerderij, overstromingsgebieden, aandacht voor biodiversiteit, enzovoort. De partners die in deze projecten samenwerken, versterken daarmee het platteland in onze provincie."

Een overzicht van de goedgekeurde projecten :

· Voedsel + Dorp - In 4 plattelandsgemeenten worden stadslandbouwinitiatieven opgestart, ondersteund door een tool die daarvoor door de Universiteit Antwerpen werd ontwikkeld (project van de provinciale dienst voor landbouw– en plattelandsbeleid).

· Buiten zorg – De UA onderzoekt in 4 zorginstellingen het effect van een groenere omgeving op het welbevinden van zowel de zorggasten, de werknemers als de bezoekers (project van Universiteit Antwerpen).

· Buurtwinkelen – In dit project gaat men op zoek naar alternatieve modellen voor kleinschalige detailhandel in plattelandsdorpen (project van de provinciale dienst economie).

· Boerderleren – In de Zuidrand van Antwerpen wordt een landbouweducatief aanbod uitgewerkt voor leerlingen uit de tweede graad van het lager onderwijs, gebaseerd op openluchtklassen en een boerderijschool (project van Projectvereniging Streekvereniging Zuidrand vzw).

· Boerentalentenmatch - Dit initiatief in de grote rand rond Antwerpen is op dezelfde leest geschoeid als een bestaand Amsterdams netwerk. Het verbindt agrarische ondernemers met elkaar, met andere ondernemers en andere inwoners (project van RURANT vzw).

· Vleermuizen thuis in het landbouwlandschap - In Herentals hebben ingekorven vleermuizen een unieke broedplaats. Het omringende landbouwlandschap wordt ingericht ten voordele van deze soort (project van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw).

· Bruisend Booischot – Booischot, een kerkdorp van Heist-op-den-Berg, krijgt een groenere dorpskern, alsook een speelbos en moestuin in Hof ter Laken. Dit vloeit voort uit een brede bevraging van de inwoners tijdens het Veerkrachtige Dorpentraject. (project van Kempens Landschap).

· Buurtstroom - 6 overstromingsgebieden in de provincie Antwerpen worden toeristisch-recreatief opgeladen (project van Regionaal Landschap Rivierenland vzw).

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto