U bent hier

Groen licht voor afslanking van de provincies

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
18.07.2015 - 18.05u
Door: Herman Gezelle

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de afslanking van de provincies. Zo zullen er na de verkiezingen van 2018 de helft minder provincieraadsleden zijn. En een jaar eerder al zullen provinciale initiatieven op het vlak van cultuur, welzijn of sport worden overgenomen door andere bestuursniveaus. Bij de provincies zelf klinkt gemor.

"Het aantal provincieraadsleden zal gehalveerd worden conform het Vlaamse regeerakkoord (van 351 naar 175), de vermindering wordt doorgevoerd bij de eerstkomende provincieraadsverkiezingen in 2018", laat de N-VA, die met Liesbeth Homans de minister van Binnenlands Bestuur in haar rangen telt, weten.

Op 1 januari 2017 moeten dan weer alle persoonsgebonden aangelegenheden (zoals welzijn, jeugd, cultuur en sport) overgeheveld zijn van de provincies naar de lokale besturen en/of de Vlaamse overheid.

Minister Homans zal daar onderhandelingen over opstarten. "We hebben al een voorstel gelanceerd over naar welk bestuursniveau die bevoegdheden het best worden overgeheveld", legt ze uit. "Ofwel naar een gemeente, een cluster van gemeentes ofwel naar het Vlaamse niveau."

Ze beklemtoont dat het niet de bedoeling is dat "goeddraaiende instellingen verdwijnen". "Ik begrijp de ongerustheid", sust ze. "We hebben nu middelen afgenomen van de provincies om dit te kunnen financieren, maar ik hoop dat iedereen nu op beide oren kan slapen."

"Initiatieven hadden een meerwaarde"

De provincies zelf zien met lede ogen aan hoe een deel van hun taken wordt ontnomen. "We zijn er niet gelukkig mee, zeker omdat we hebben kunnen aantonen dat heel wat van de initiatieven op vlak van sport, welzijn, cultuur of jeugd een meerwaarde hebben", zegt Marc Vandeput van de Vlaamse Vereniging voor Provincies. "Maar gedane zaken nemen geen keer." 'vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto