Groen licht voor bouwplannen Heilig Hartziekenhuis Mol
Het college van burgemeester en schepenen Mol verleent de omgevingsvergunning voor het nieuwe ziekenhuisgebouw op de site van het Heilig Hartziekenhuis in Mol.
Het project, dat het ziekenhuis uitwerkt onder de naam ‘Hart Bouwt’, voldoet aan alle stedenbouwkundige en milieukundige voorwaarden. Tijdens het openbaar onderzoek werd bovendien geen enkel bezwaarschrift ingediend, wat duidt op een breed maatschappelijk draagvlak.
De nieuwbouw komt op de plaats van het bestaande kloostergebouw en het wisselpaviljoen (WIPA). Beide gebouwen verdwijnen om plaats te maken voor een modern ziekenhuisgebouw dat naadloos aansluit op de huidige infrastructuur. De afbraak van het klooster is voorzien in de zomer van 2025. Het wisselpaviljoen verdwijnt later, na de voltooiing van het nieuwe gebouw.
Het nieuwe ziekenhuisgebouw telt een gelijkvloers en vier verdiepingen en zal onderdak bieden aan:
- Verschillende consultatiediensten (pediatrie, cardiologie, gynaecologie, oncologie, gastro-enterologie, urologie, dermatologie, pijnkliniek)
- Een dagziekenhuis voor onder andere geriatrie en oncologie
- Ambulante revalidatie en een nucleaire afdeling,
- Administratieve en psychologische diensten,
- Een nieuwe centrale cafetaria, bereikbaar via de onthaalzone.
De ingebruikname is gepland tegen eind 2027.
Aandacht voor comfort, duurzaamheid en omgeving
Het ontwerp van het ziekenhuis vertrekt vanuit de filosofie van de ‘helende omgeving’: warme kleuren, veel natuurlijk licht, zicht op groen en een logisch parcours voor patiënten en bezoekers. Centraal in het gebouw komt een vide die de bovenverdiepingen met elkaar verbindt en fungeert als oriëntatiepunt.
Ook de omgeving krijgt een opwaardering:
- De verharding naast het kloostergebouw maakt plaats voor een groene buffer met bomen.
- Het nieuwe gebouw komt twee meter verder naar achteren te liggen dan het huidige klooster, wat extra ruimte creëert voor onthaal en beplanting.
- Er komt een intensief groendak op de eerste verdieping.
Duidelijkheid over parkeren
Tijdens de infomarkt bleek er een groot draagvlak voor het project, met parkeerbeleid als aandachtspunt. Het ziekenhuis gaf hierover volgende toelichting:
- Het project omvat geen uitbreiding van het zorgaanbod, maar een verhuis van bestaande functies.
- Het ziekenhuis voldoet vandaag al aan de parkeernorm voor bezoekers.
- Een externe mobiliteitsstudie bevestigt dat geen extra parkeerplaatsen nodig zijn. Toch voorziet het ziekenhuis in een toename van ongeveer 40 parkeerplaatsen.
Deel van bredere toekomstvisie Mol–Geel
‘Hart Bouwt’ is niet alleen een investering in infrastructuur, maar ook in de zorgstrategie van de regio. In de toekomst zullen het Heilig Hartziekenhuis in Mol en het ziekenhuis van Geel versmelten tot één ziekenhuis met twee campussen. In die visie wordt de huidige site in Mol het ambulant zorgcentrum AZ Mol-Geel voor de hele regio. Het nieuwe gebouw is ontworpen om die rol volledig te kunnen opnemen.
Transparante aanpak en duidelijke communicatie
Het ziekenhuis zette in samenwerking met het gemeentebestuur van bij de start in op transparantie en participatie. Tijdens de infomarkt in april kregen bezoekers een uitgebreid overzicht van de plannen, ondersteund door pancartes, grondplannen en een infosessie met het projectteam. Ook tijdens in de bouwfases voorziet het ziekenhuis heldere communicatie over eventuele hinder, via website, pers en sociale media.
Heilig Hartziekenhuis: www.azmol.be