Sinds 1 januari 2013 zijn nieuwe geluidsnormen van kracht. Om organisatoren van muziekevents te helpen hun verplichtingen zo goed mogelijk na te komen, organiseerde de provincie Antwerpen een groepsaankoop geluidsmeters.

Na een paar hobbels op de weg is nu ook de laatste hindernis genomen.

Niet over een nacht ijs
Aan de groepsaankoop, georganiseerd op Vlaams niveau, ging heel wat voorbereiding vooraf. Verschillende organisaties en de vier andere provincies deelden hun kennis over deze complexe materie en bundelden hun eisen, afgestemd op de richtlijnen voor een Europese aanbesteding. Het beste toestel (prijs-kwaliteit) werd begin december door het Antwerpse provinciebestuur gegund aan de bvba Amptec uit Diepenbeek.

Een betwisting in kortgeding van de procedure voor de Raad van State is nu ook in het voordeel van de provincie Antwerpen beslecht. En daarmee is er ook definitief groen licht voor de groepsaankoop.

Een nieuwe lente, een nieuw(e) geluid(smeter)!
Voor Inga Verhaert, gedeputeerde voor Jeugd komt de uitspraak niet onverwacht: “Ik ben blij dat we nu verder kunnen met de aankoop van de geluidsmeters, zodat de timing voor levering in april of mei niet in het gedrang komt. Wij kijken alvast uit naar een evenementenseizoen met goed verzorgde oren, die nog lang kunnen meegaan en van veel muziek kunnen genieten.

De groepsaankoop van de provincie Antwerpen kadert in een ruimer preventie- en sensibiliseringsbeleid rond gehoorschade onder de naam ‘Amai mijn (h)oren’.