De Vlaams regering zet het licht op groen voor de restauratie aan de Lakenhal in Herentals. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van €1.064.876 toe.
Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.
"De trouwzaal en de tentoonstellingsruimte van de Herentalse Lakenhal krijgen een opknapbeurt. De gipsen beelden van beeldhouwer Charles Fraikin krijgen dankzij dit restauratieproject opnieuw een tentoonstellingsruimte op de zolder. Dus zicht op Fraikinmuseum in volle glorie", klinkt het.
"Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Zo ook de Lakenhal van Herentals. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren."
De trouwzaal, de tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers en de zolder van de Lakenhal worden gerestaureerd.
Dankzij dit restauratieproject worden niet enkel publieke ruimtes opgeknapt, het zorgt er ook voor dat de gipsen modellen van Fraikin gered worden en in zijn geboortestad tentoongesteld kunnen worden. Dit zal gebeuren op de zolder van de Lakenhal.
Naast de restauratie van de Lakenhal krijgen een aantal belangrijke gipsen ook een basis-consolidatie. Het zijn getuigen van een belangrijke historische fase voor de Lakenhal en de stad Herentals.
Charles Auguste Fraikin was een belangrijke neoclassicistisch beeldhouwer. Marmeren beelden van hem staan in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en in de Hermitage. Hij werkte ook voor Belgische vorstenhuis, en maakte onder meer een beeld van koning Leopold I. Fraikin was ook conservator van de afdeling beeldhouwkunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Op het einde van zijn leven schonk hij 94 gipsen aan de stad Herentals. Die werden bij een feestelijk opening tentoongesteld in een Fraikin-museum in de Lakenhalle. De opstelling verdween, maar na deze restauratie kan het museum opnieuw geopend worden.
Voor deze restauratiewerken wordt een premie van €1.064.876 toegekend.
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.
"Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch en cultureel uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten."
Foto A. Leys/ Nnieuws.