De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Olen-Centrum.

De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van €243.760 toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

'De buitenkant van de Sint-Martinuskerk is al gerestaureerd. De binnenkant wordt nu verder aangepakt. Daarna kan de kerk voor andere activiteiten gebruikt worden naast de erediensten', klinkt het.

'Door te investeren in projecten met een culturele en/of toeristische finaliteit zorg ik ervoor dat onze maatschappij kan herstellen na de coronacrisis.'

Het is nu de beurt aan de drie houten barokaltaren voor een restauratie. De barokke altaren vertonen stabiliteitsproblemen en de verflagen schilferen af. De houtverbindingen zijn op vele plaatsen los en beschadigd door houtborende insecten. Beschadigingen worden hersteld en de altaren krijgen een preventieve houtbehandeling.

Marmerschilderingen worden gerestaureerd en storende overschilderingen worden verwijderd. Het interieur van de Sint-Martinuskerk is erg waardevol 18e-eeuws.'

Vlaamse Veerkracht

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.

Minister Diependaele: "Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten."