'Groen Laakdal brak op de gemeenteraad van deze maand een lans voor het klimaat. Ook in landelijke gemeenten is dat een actueel probleem, aldus de Groenen.

Paul Mondelaers, gemeenteraadslid voor Groen, stelde voor dat de gemeente in overleg ging met de plaatselijke Natuurpuntafdeling en andere belangengroepen zoals vertegenwoordigers uit de landbouw.

Het doel is om meer natuur veilig te stellen en om de natuurgebieden die Laakdal nu al telt beter te beheren. De gemeente zette in haar begroting een budget weg voor "opportuniteiten". Wat de Groenen betreft is dat geld perfect geschikt voor natuurbehoud.

Tijdens de vorige legislatuur ondernam Laakdal al heel wat acties om de klimaatverandering tegen te gaan. De focus lag daarbij vooral op energiebesparing. "Dat is natuurlijk maar een deel van het werk. Een ander, krachtig en simpel hulpmiddel tegen klimaatopwarming ligt gewoon onder onze neus, namelijk in de natuur." volgens Mondelaers.

"Bossen, graslanden en moerassen hebben het buitengewone vermogen om CO₂ uit de atmosfeer te trekken. De effecten van klimaatverandering kunnen worden opgevangen door landschappen in te richten als zogenaamde klimaatbuffers."

"Natuur is niet enkel goed voor de gezondheid van mens en dier, het is ook de makkelijkste én goedkoopste oplossing om ons te beschermen tegen klimaatopwarming.

Grote, gezonde natuurgebieden beschermen ons tegen overstromingen en koelen de hele omgeving af in de hete zomermaanden," zegt ook Kee Verheyen, campagneleider en kandidaat voor de Kamer op 26 mei. "Onze landelijke, groene gemeente zou er goed aan doen nog meer samen te werken met Natuurpunt", stelt ze.

"Zij zijn specialist in natuurbeheer, een waardevolle bondgenoot. Natuurpunt beheert nu al 12 hectare eigendom van de gemeente. In Laakdal zijn meer dan 200 gezinnen lid. Dit onderwerp leeft dus duidelijk ook bij de Laakdaller."

Het voorstel van Mondelaers overtuigde een meerderheid van de Laakdalse gemeenteraad. "We kijken uit naar wat het overleg ons zal brengen. Wij hebben er alvast goede hoop op. Als positieve mensen de handen in elkaar slaan is alles mogelijk." (pp)