U bent hier

'Groen maakt van klimaat een prioriteit in Laakdal'

Kempen regio
27.03.2019 - 13.39u
Door: Lex Verellen

'Groen Laakdal brak op de gemeenteraad van deze maand een lans voor het klimaat. Ook in landelijke gemeenten is dat een actueel probleem, aldus de Groenen.

Paul Mondelaers, gemeenteraadslid voor Groen, stelde voor dat de gemeente in overleg ging met de plaatselijke Natuurpuntafdeling en andere belangengroepen zoals vertegenwoordigers uit de landbouw.

Het doel is om meer natuur veilig te stellen en om de natuurgebieden die Laakdal nu al telt beter te beheren. De gemeente zette in haar begroting een budget weg voor "opportuniteiten". Wat de Groenen betreft is dat geld perfect geschikt voor natuurbehoud.

Tijdens de vorige legislatuur ondernam Laakdal al heel wat acties om de klimaatverandering tegen te gaan. De focus lag daarbij vooral op energiebesparing. "Dat is natuurlijk maar een deel van het werk. Een ander, krachtig en simpel hulpmiddel tegen klimaatopwarming ligt gewoon onder onze neus, namelijk in de natuur." volgens Mondelaers.

"Bossen, graslanden en moerassen hebben het buitengewone vermogen om CO₂ uit de atmosfeer te trekken. De effecten van klimaatverandering kunnen worden opgevangen door landschappen in te richten als zogenaamde klimaatbuffers."

"Natuur is niet enkel goed voor de gezondheid van mens en dier, het is ook de makkelijkste én goedkoopste oplossing om ons te beschermen tegen klimaatopwarming.

Grote, gezonde natuurgebieden beschermen ons tegen overstromingen en koelen de hele omgeving af in de hete zomermaanden," zegt ook Kee Verheyen, campagneleider en kandidaat voor de Kamer op 26 mei. "Onze landelijke, groene gemeente zou er goed aan doen nog meer samen te werken met Natuurpunt", stelt ze.

"Zij zijn specialist in natuurbeheer, een waardevolle bondgenoot. Natuurpunt beheert nu al 12 hectare eigendom van de gemeente. In Laakdal zijn meer dan 200 gezinnen lid. Dit onderwerp leeft dus duidelijk ook bij de Laakdaller."

Het voorstel van Mondelaers overtuigde een meerderheid van de Laakdalse gemeenteraad. "We kijken uit naar wat het overleg ons zal brengen. Wij hebben er alvast goede hoop op. Als positieve mensen de handen in elkaar slaan is alles mogelijk." (pp)

imageMeer nieuws

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie
EU | Internationaal | Kempen regio 26.05.2022 - 08.05u

Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 20.05u

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto