Na de start in burgerparticipatie van 2015, wil Groen Olen de betrokkenheid van de inwoners nieuw leven inblazen. Ze roept de gemeente Olen op om de beslissing rond herbestemming van openbare ruimtes een publiek forum te geven, eerder dan de discussie binnenskamers te voeren.

'Op 13 juni 2015 organiseerde de gemeente Olen haar eerste 'Olendag'', zegt Elke Tweepenninckx, voorzitter Groen Olen. 'Bewoners gingen in dialoog over hun gemeente en haar toekomst. Het was een schitterend experiment om de bewoners actief te betrekken bij de toekomst van hun dorp, zeg maar burgerparticipatie.

Kort daarna ging ook een kleine werkgroep van start rond de herbestemming van leegstaande gebouwen en kerken, onder andere de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Olen. Daar ontsproot het idee om voor deze grote ruimte een nieuwe gemeentelijke functie te voorzien.

Na overlegmomenten met geëngageerde burgers uit de gemeente werd deze discussie verder binnenskamers gevoerd, in besloten vergaderingen op de gemeenteraad en in het schepencollege. De reden hiervoor blijft onduidelijk. Waarom werd het overleg met de burgers stopgezet? Wordt er boven onze hoofden heen beslist?

Groen Olen dringt er bij de gemeente op aan de burger actief te blijven betrekken bij haar beleid, bij uitstek bij beslissingen rond herbestemmingen van (openbare) gebouwen die deel uitmaken van ons erfgoed.

Groen Olen vraagt openheid over

1- het budgettaire aspect. Een beslissing kan niet principieel genomen worden, enkel na een grondig onderzoek, inclusief over de financiële impact van het project.

2- de toegankelijkheid tot de gemeentelijke diensten. Olen heeft op dit ogenblik drie deelgemeenten met elke een eigen karakter en eigen voorzieningen. Het is goed de diensten te optimaliseren, maar dit mag niet ten koste gaan van de bereikbaarheid in de drie kernen.

Wij ijveren voor een herinrichting van een open 'Olendag' over dit onderwerp, open voor alle inwoners die hier wensen aan deel te nemen. Hierbij vragen we dat de nodige experten, betrokken bij deze dossiers, aanwezig zijn, en dat de haalbaarheidsstudies openbaar worden gemaakt.

Groen Olen doet een warme oproep aan het bestuur om tot een gedragen beslissing te komen over een dossier dat zo belangrijk is voor de toekomst van Olen. In open dialoog, met alle betrokken partijen én degelijk onderbouwd met de nodige financiële en strategische informatie', besluit Elke Tweepenninckx.