Groen trekt met een jonge ploeg naar de Kempense kiezers voor de komende
provincieraadsverkiezingen op 14 oktober. Voormalig regio-journalist Tobias Daneels (31 jaar) trekt de lijst, de 19-jarige studente Fatima Ouhssaine uit Oud-Turnhout staat op de tweede plaats.

De provincie is vanaf volgende legislatuur een afgeslankt beleidsniveau. In plaats van 72 Antwerpse provincieraadsleden zullen er nog 36 zijn, komende uit drie arrondissementen.

De regio Antwerpen krijgt 20 zetels, de regio Mechelen 7 en de regio Turnhout 9.
Er verdwijnen ook een deel bevoegdheden, vooral de zogenaamde  persoons-gebonden bevoegdheden zoals sport, jeugd en welzijn. Grondgebonden bevoegdheden zoals milieu, mobiliteit en ruimtelijke ordening blijven wel bij de provincie.

Voor Groen blijft het provinciale niveau dan ook erg belangrijk. "De bevoegdheden die overblijven zijn voor onze partij altijd al erg belangrijk geweest. Zaken als
milieu en mobiliteit stonden sowieso al hoog op onze agenda en zijn thema's die niet aan de gemeentegrenzen stoppen.

Daarom is het belangrijk dat er - bijvoorbeeld inzake waterwegen, milieu en omgevingsvergunningen - een erg helder en duurzaam bovenlokaal beleid wordt
gevoerd."

'Tobias Daneels uit Herentals, lijsttrekker provincieraad arrondissement Turnhout, jong en Kempens'

Met Tobias Daneels kiest Groen Kempen voor een jonge lijsttrekker, maar wel eentje die z'n weg kent in de hele regio. Daneels groeide op in Gierle bij Lille en liep school in Turnhout. Na een periode in Westerlo woont hij nu al drie en een half jaar in Herentals, waar hij voorzitter is van de lokale afdeling.

Daneels werkt als pers- en communicatiemedewerker voor Groen in Brussel, maar heeft een verleden als journalist bij RTV Kempen. Hij volgde de vorige provincieraadsverkiezingen als journalist en kent na jaren nieuwsverslaggeving het politieke landschap en de gevoeligheden in de verschillende Kempense gemeenten.

"Mobiliteit is voor mij persoonlijk één van de belangrijkste thema's. Overal slibben de wegen dicht, ook in de Kempen. Als je mensen uit hun auto's wilt halen, moet je ervoor zorgen dat de alternatieven comfortabel, betaalbaar en voldoende aanwezig zijn.

De fietssnelwegen bijvoorbeeld zijn een begin en worden duidelijk gesmaakt, maar die lijn moet meer doorgetrokken worden. Vanuit de provincie kunnen we er via de vergunningen ook over waken dat er bij nieuwe verkavelingen en industriezones voldoende nagedacht wordt over een duurzaam mobiliteitsbeleid."

'Tobias Daneels, lijsttrekker provincieraad arrondissement Turnhout, lijst met ambitie'

Daneels zal een jonge tandem vormen met de 19-jarige Fatima Ouhssaine, die op de tweede plek staat. De Oud-Turnhoutse studeert Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en is al sinds haar veertiende gebeten door de politiek, het milieu en ecologie.

Vanop de derde en vierde plaats zorgen respectievelijk Koen Thibau (Geel) en Lieve Snauwaert (Herentals) voor de nodige dosis ervaring. Lijstduwer wordt de 34-jarige Imade Annouri die sinds 2014 in het Vlaams Parlement zetelt en daar veel goed werk levert voor onder andere sociale economie, sport, cultuur en jeugd.

"Het mag duidelijk zijn: wij hebben de ambitie om met Groen in onze provincie het verschil te maken de komende jaren. In Vlaams-Brabant zagen we dat Tie Roefs (de eerste Groene gedupeerde ooit) enorm veel zaken in gang gezet heeft op gebied van participatie, klimaat en mobiliteit.

Samen met de vele gemeentelijke besturen waar Groen mee in het beleid zit, toont zij dagelijks dat een bestuur met Groen echt wel het verschil kan maken. Het is dat wat wij ook willen in onze mooie provincie Antwerpen.  (pp)

Lijst provincieraadsverkiezingen Groen, arrondissement Turnhout:

1. Tobias Daneels - Herentals
2. Fatima Ouhssaine - Oud-Turnhout
3. Koen Thibau - Geel
4. Lieve Snauwaert - Herentals
5. Marnix Int Panis - Retie
6. Suzanne Schellekens - Ravels
7. Joris Van der Schoot - Vorselaar
8. Tinne Van Gelder - Geel
9. Imade Annouri - Antwerpen.