De voorbije dagen is op het Kempisch kanaal tussen de spoorwegbrug en de jachthaven een grote vlek eendenkroos opgemerkt. Wanneer het warme en zwoele weer aanhoudt wordt deze vlek alleen maar erger. Vissers vrezen voor het visbestand in het kanaal.

De strook eendenkroos strekt zich nu al uit over meer dan 100 meter en de volledige kanaalbreedte. Wanneer schepen langsvaren wordt het kroos op de oever geworpen.

Meteen is dat mede een heikel punt om het op te ruimen. Het eendenkroos kan je wel verwijderen maar wanneer dat niet zorgvuldig gebeurt, dus de kade vergeten wordt, komt het kroos snel terug.

Waarin schuilt nu het gevaar van het eendenkroos. Wanneer het tapijt te dik wordt, komt er te weinig zuurstof in het water en sterven de vissen. Gelukkig is het water van het Kempisch kanaal stromend en geraken de vissen niet direct ingesloten. Voor de vissers is er wel een probleem want vissen in het eendenkroos is vrijwel uitgesloten.

Opmerkelijk toch dat plots een tapijt eendenkroos op het kanaal ligt. Oorzaken kunnen liggen in het voederen van de eenden met oud brood. Mogelijk is met de voorbije onweders met meststoffen vervuild water in het kanaal terecht gekomen.

Een opruimbeurt dringt zich op.