U bent hier

Groen wil veilig fietspad tussen Lille, Vorselaar en Herentals

Herentals
29.08.2016 - 21.42u
Door: Peter Caers

Tussen Herentals – Poederlee en Lille ligt een enkelvoudig fietspad naast de gewestweg N153. Dit is een druk bereden weg waar veel vrachtverkeer en woon-werkverkeer passeert. Dagelijks fietsen er heel wat scholieren en woon-werkfietsers het fietspad is niet veilig. Hoewel er in de toekomst een fietspad komt langs beide zijden van de weg zal dit toch een risicovol traject blijven.

Alternatief

Lieve Snauwaeert: "We stellen voor het tracé Heggekapel – Hoeven – Sassenhout – Watervoort – Heistraat, gelegen op de grondgebieden Lille – Vorselaar – Herentals te verharden met fietsbare ondergrond. Zo ontstaat er een mooi alternatief om met de fiets naar school, werk of huis te rijden.

Nu is er teveel losliggend zand, zijn er diepe plassen en groeven waardoor je er niet vlot kan fietsen. De fietsverbinding kruist enkele fietsknooppunt-routes en het gedeelte in Herentals maakt hier deel uit. Dit biedt dus een prachtige toeristische meerwaarde."

Uit de plannen blijkt dat het fietspad o.a. langs de Heggekapel in Poederlee als de Toeristentoren in Herentals kan lopen.

Slechte staat

"Het traject zou achteraf ook in het fietsknooppunten-netwerk ingeschakeld kunnen worden, maar nu is het volledige traject is slechte staat. Er kan een verharding aangelegd worden die een combinatie toelaat van fiets- en landbouwverkeer. De huidige weginfrastructuur wordt stukgereden door landbouwvoertuigen.

Een gepaste aanleg voor fietsers en tractors is mogelijk, hier zijn voorbeelden van in andere gemeenten. Dit past perfect als maatregel binnen het zopas getekende "Charter voor een sterk fietsbeleid”. Dit project heeft een grote kans tot slagen de drie betrokken gemeenten hierachter staan. Er kan een intergemeentelijke samenwerking komen om dit te kunnen realiseren.

Trage wegen

"Bij zulke complexe dossiers kan er samengewerkt worden met het IOK, het kan opgenomen worden in het LEADER-project ‘trage wegen doen bewegen’, of het kan deel uitmaken van het strategisch project ‘Kempense heuvelrug tussen kleine Neten en Aa’ van het Regionaal landschap Kleine en Grote Nete."

foto: veilig fietsen langs verharde boswegen o.a. in de buurt van de Toeristentoren moet volgens Groen kunnen/Nnieuws.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto