De inrichtingswerken aan de Heikantstraat in Laakdal ter uitbreiding van de bufferzone tussen de woonzone en de industriezone en de snelweg werden in februari 2013 afgerond.

Laakdal is weer een stukje groener geworden. De bufferzone langs de E313 op de grens met Geel, ook wel gekend als Amocobos en -weide, is flink uitgebreid.

Dankzij de samenwerking tussen Kempens Landschap vzw, de Gemeente Laakdal en BP kunnen de buurtbewoners sinds kort genieten van een nieuw wandelpad ten midden van het groen.
 
Ontwikkeling bufferzone
In 2001 doneerde BP-Chembel aan Kempens Landschap een stuk weiland in Geel, gelegen tussen de industriezone en de E313 enerzijds en de woonkern aan de Heikantstraat in de gemeente Laakdal anderzijds. Vanaf het begin was er bij beide partijen de intentie om de visuele hinder te verminderen en een publiek toegankelijke bufferzone tot stand te brengen d.m.v. een gepaste inrichting van het weiland.

Uitbreiding bufferzone
Een tiental jaar later ontstond de mogelijkheid om de huidige bufferzone uit te breiden. De voormalige velden van voetbalclub FC de Netezonen, gelegen aan de Heikantstraat waren niet erkend als recreatiezone, bovendien waren de kantine en het terrein in dergelijke staat dat een nieuwe locatie zich opdrong.

Nadat de voetbalclub verhuisde, kwam het gebied - in eigendom van de gemeente - dus vrij. Toen dit nieuws bekend werd, kwam BP met het voorstel om ook dit gebied als groene bufferzone in te richten.

Samen met Kempens Landschap en de gemeente werd een ontwerp opgemaakt om de voormalige voetbalvelden een gepaste herbestemming te geven.
 
Inrichting
In oktober 2012 werd het startschot gegeven om met de werken te starten, ondertussen is de volledige inrichting afgerond. Langs de zijde van de snelweg werd een halve hectare inheems bos aangeplant. Dat zorgt voor een extra natuurlijke buffer.

Op de voetbalvelden werden enkele solitaire bomen aangeplant. Door hier een gepast maaibeheer te voeren, kan zich hier op termijn een soortenrijke bloemenweide ontwikkelen. Centraal in de weide ligt een dreef met zestien beuken die overgaat in een smaller wandelpad dat door de bloemenweide kronkelt.

Tot slot werden langs de Heikantstraat smul- of sneukelbosjes aangeplant met inheemse struiken als hazelaar, braam, bosbes, .... Zo kunnen wandelaars ook genieten van de eetbare vruchten die ze tijdens het wandelen kunnen plukken.
 

 
“De voormalige voetbalvelden hebben behalve het vergroten van de bufferzone met het industriegebied en de snelweg nog een andere functie. Dankzij de herinrichting zal het gebied nu ook als ontspannings- en ontmoetingsplaats worden gebruikt”, stelt covoorzitter van Kempens Landschap Inga Verhaert.