Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Groene Hoekjes : ook Herenthout en Turnhout ruilen tijdens proefjaar verharde plekjes in tegen Groene Hoekjes

groene hoekjes 20240702

Elk stukje groen telt. Daarom zocht de provincie Antwerpen zes gemeenten of steden om nog dit jaar Groene Hoekjes aan te leggen in straten, rond bestaande bomen en aan gemeentegebouwen. De provincie ontzorgt het lokaal bestuur: van aanbesteding, ontwerp, kwalitatieve uitvoering, onderhoud tot communicatie naar de inwoners toe.  

 

Veel gemeenten zien de voordelen van Groene Hoekjes

Maar liefst elf gemeenten hadden zich aangemeld. Ze gaven aan welke oververharde plekjes ze graag in Groene Hoekjes wilden transformeren. De aanleg van zo’n hoekjes draagt bij aan het gemeentelijk klimaatbeleid en aan het behalen van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. 

Groene Hoekjes hebben heel wat voordelen. Ze bevorderen de infiltratie van regenwater. Je kan er genieten van extra schaduw wat goed is tegen hittestress. Je kan er een ommetje maken of even tot rust komen. En het ziet er nog eens mooi uit ook. 

Gemeenten worden dankzij provinciale ondersteuning nu niet alleen een Groene Oase maar ook Groene Hoekjes rijker", klinkt het.    "Het eerstgenoemde mikt op het vergroenen van speelplaatsen. Het nieuwe aanbod richt zich op het straatbeeld: het gaat om kleinere plekken zoals stukjes voetpad, straathoeken en gevels van gemeentegebouwen. We beginnen nu in Herenthout, Turnhout, Duffel, Boechout, Brasschaat en Zandhoven, maar de bedoeling is dat we na dit proefjaar de hele provincie aangenamer en klimaatveiliger maken met groene hoekjes en oases. ” 

 

Herenthout en Turnhout verkozen uit regio ‘Kempen’

 

Stefanie Vrins, eerste schepen van Herenthout, kijkt uit naar het najaar wanneer de Groene Hoekjes opgeleverd worden:

"In de afgelopen legislatuur hebben we een kantelpunt bereikt in de vergroening en ontharding van onze gemeente. Het project ‘groene hoekjes’ stelt ons in staat om deze positieve ontwikkeling voort te zetten zonder extra druk op onze technische dienst te leggen. We kiezen bewust voor een groenere begraafplaats waar natuur en herinneringen samenkomen.”

Ook schepen van Milieu uit Turnhout, Astrid Wittebolle, is erg tevreden:

“We doen er alles aan om van Turnhout een klimaatrobuuste en -neutrale stad te maken tegen 2050. We zetten onder andere in op ontharding, promoten geveltuintjes en leggen een nieuw stadsbos aan. Het project ‘groene hoekjes’ is dan ook een mooie aanvulling op onze bestaande actieplannen. Zo zorgen we samen met de provincie Antwerpen voor een groenere stadskern. ”

planvandaag.be/groene-hoekjes

groene hoekjes 20240702

Deel dit artikel