Frans De Cock doet 2 concrete voorstellen, die op korte termijn moeten uitgevoerd worden.

1. Frans De Cock vraagt een dringend en open debat in de gemeenteraad m.b.t. de geplande restauratie van de oude dekenij van de Sint-Lambertusparochie in Westerlo-centrum.

Feiten en context. Het aangepaste voorontwerp met bijhorende raming werd door het studiebureau ARAT bvba bij de gemeente ingediend op 16.12.2015. Het totaalproject (restauratie en nieuwbouw) wordt voorlopig geraamd op 1.143.270 euro incl. btw maar exclusief erelonen ( 257.213 euro kan gesubsidieerd worden). Het eigen aandeel voor de gemeente Westerlo bedraagt in totaal 1.000.383 euro incl. btw (886.056 + 114.327 euro erelonen = 10% van de eindafrekening) . Het basisbedrag in het bestek/offerte was aanvankelijk voorzien op 500.000 euro + 10% ereloon. Nu is de raming het dubbele, stelt Frans De Cock vast ! De gemeentelijke meerjarenplanning voorziet een verbinteniskrediet van 685.000 euro wat dus ruim onvoldoende is ! Frans De Cock heeft grote vragen bij de omvang en de hoge kostprijs van de geplande werken ! Hij stelt voor dat een eenvoudiger en goedkoper dossier wordt ingediend, met behoud van dezelfde functies, namelijk de huisvesting van de toeristische dienst + tentoonstellings/bureelruimte. De Cock stelt voor : vooraleer definitieve keuzes en beslissingen worden genomen moet er een open debat met inspraak komen in de voltallige gemeenteraad en in de commissie Financiën en Infrastructuur. Immers, de belastinggelden moeten zuinig en volgens “het goed huisvader-principe” worden beheerd.

2. Onderhoud openbaar domein Heuljte

Fractieleider F. De Cock vraagt de inzet van extra personeel en middelen voor het regulier onderhoud van het openbaar domein in Heultje. Actiepunten : a. Het kerkhof van Heultje aan de Grensstraat. Verschillende kerkhofbezoekers hebben klachten geuit over te weinig onderhoud op dit kerkhof, vooral aan het nieuwere gedeelte. Opwaaiend zand, onkruidbegroeiing tussen de tegels/klinkers, afgevallen bladeren…, worden onvoldoende verwijderd. Daarom, de inzet van extra personeel en middelen voor dit reguliere onderhoud op het kerkhof in Heultje. b. Heultje, als enige deeldorp, heeft nog vele woonstraten die niet voorzien zijn van riolering. Bovendien klagen vele mensen over het onvoldoende onderhoud van de grachten naast de weg, waarlangs zowel het afvalwater als het regenwater moet worden afgevoerd. Zo worden bv. in een deel van de Pastorijstraat en de Oude Westmeerbeekseweg de grachten onvoldoende geruimd en onderhouden. Hetzelfde geldt ook voor andere straten. Ook hier vraagt Frans De Cock extra personeel en middelen voor dit reguliere onderhoud van de grachten in Heultje. Immers, de “Parel der Kempen” moet in alle deeldorpen schitteren.