U bent hier

Groep Heylen Herentals bouwt Europese 'e-commerce shopping mall' op Trade Port Noord Venlo

Herentals | Internationaal | Neteland
04.03.2015 - 10.13u
Door: Herman Gezelle

De Belgische ontwikkelaar Groep Heylen uit Herentals gaat op Trade Port Noord Venlo een Europese 'e-commerce shoppingmall' van 140.000 vierkante meter groot bouwen. Met de bouw wordt deze maand begonnen. Het is de verwachting dat de nieuwbouw eind dit jaar gereed is.

Groep Heylen bouwt deze zogeheten Venlo e-commerce Logistic Campus (met verwijzing naar de diverse e-commerce activiteiten die er gaan plaatsvinden) voor over enkele maanden bekend te maken gebruikers.

Daarmee is het de 'e-commerce shoppingmall' van de toekomst: 24/7 geopend en digitaal bereikbaar voor alle consumenten in Europa. Volgens Groep Heylen is de ligging van Trade Port Noord Venlo ideaal ten opzichte van multimodale transportstromen en op korte afstand van meerdere Europese knooppunten van de grote pakketdiensten. Dat laatste is een noodzakelijke voorwaarde om de consumenten binnen korte tijd te kunnen bereiken.

De Venlo e-commerce Logistic Campus is een zogenaamd 'collaborative warehouse'. De grote omvang van circa 140.000 m² aan magazijnoppervlak op begane-grondniveau, eventueel uit te breiden met drie extra tussenlagen, zorgt voor voldoende ruimte om binnen het gebouwvolume de nodige flexibiliteit te bieden die door de toegenomen volatiliteit wenselijk is.

Hoe tegenstrijdig het aanvankelijk ook lijkt, zorgt juist het enorme oppervlak voor een spaarzaam grondgebruik en een efficiënt gebruik van energie.

In 2014 groeide de e-commerce verkopen in Europa met ruim 18% naar een totaal omzet van 156 miljard euro. Voor 2015 wordt met minimaal eenzelfde groeipercentage gerekend. Met name de internet aankopen van kleding en schoenen, maar ook bijvoorbeeld van elektronica, groeien jaar op jaar en het einde van deze groei lijkt nog lang niet in zicht.

De supply-chain kosten maken een aanzienlijk deel uit van de totale kosten van e-commerce. Om winst te kunnen maken is een efficiënt en geoptimaliseerd logistiek proces een noodzaak. Logistiek behoort hiermee tot een van de kerncompetenties van een succesvol e-commerce bedrijf.

Deze visie van Groep Heylen, die inspeelt op de ontwikkelingen en wensen van consumenten en aanbieders, groeide door de samenwerking met Trade Port Noord Venlo, de provincie Limburg en de gemeente Venlo uit tot het concept van de Venlo e-commerce Logistic Campus.

Wim Heylen, directeur van Groep Heylen, onderstreept deze vruchtbare samenwerking: "Een project van dergelijk kaliber is slechts levensvatbaar indien de verschillende stakeholders dit ondersteunen. Vanaf dag één werden wij zowel door de organisatie TPN, als door de gemeente Venlo en de provincie Limburg met open armen ontvangen.

Het is dankzij hun coöperatieve en oplossingsgerichte ondersteuning en houding dat we vandaag de bouwstart van de Venlo e-commerce Logistic Campus kunnen aankondigen. En ook de aanwezigheid van kennisinstellingen in de regio Venlo is daarbij een belangrijke plus".

Op de campus kunnen gezamenlijke voorzieningen door e-commerce klanten worden gedeeld. Doordat e-fulfilment wordt gekenmerkt door arbeidsintensieve processen, zullen op de Venlo e-commerce Logistic Campus veel meer mensen komen werken dan bij standaard logistieke gebouwen het geval is.

Groep Heylen besteedt hierdoor extra veel aandacht aan de hoge kwaliteit van het gebouw en de veiligheid van de werkomgeving. Bijvoorbeeld het scheiden van verkeersstromen en het voorzien in voldoende parkeervoorzieningen voor auto's en fietsen.

Wim Heylen besluit optimistisch. "Wij zijn van oorsprong een Belgisch bedrijf, maar met de typische Nederlandse ondernemingsgeest van geen woorden maar daden. We voelen ons daarom zeer welkom in Nederland, en met name in de regio Venlo. Hier liggen alle troeven op tafel om buitenlandse investeringen aan te trekken!".

"Venlo krijgt met deze ontwikkeling een nog krachtiger profiel als logistieke hotspot", reageert wethouder Stephan Satijn van Venlo. "E-commerce heeft de toekomst. Wij zien dit niet als tegengesteld aan traditionele winkelformules, maar aanvullend.

Op beide fronten moet je bijblijven en meerwaarde leveren. Uiteraard zijn we verder heel content met de nieuwe werkgelegenheid".

"Een heel goed teken dat deze grote investeerder in logistiek en e-commerce definitief voor Greenport Venlo heeft gekozen", aldus gedeputeerde Twan Beurskens van de provincie Limburg. "De vestiging van de Groep Heylen toont opnieuw aan dat de regio Venlo-Venray met afstand dé logistieke hotspot van Nederland is.

Met de komst van Prologis en Groep Heylen komt de grondverkoop van Trade Port Noord Venlo over de afgelopen maanden op zo'n 200.000 á 250.000 m2 met een werkgelegenheid van ruim 600 banen. Daarnaast is het aannemelijk dat binnen enkele maanden zo'n 150.000 m2 in de markt zal worden gezet waarmee zo'n 500 á 600 banen worden gecreëerd.

Overigens stel ik ook vast dat, evenals bij de derde railterminal (15 ha), het door de provincie aangeboden instrument van erfpacht voor initiatiefnemers van doorslaggevende betekenis kan zijn".

Commercieel directeur Richard Elich van Trade Port Noord Venlo is blij met de keuze van Groep Heylen. "De noodzaak en het belang van e-commerce vormen een belangrijke voorwaarde voor een verdere succesvolle ontwikkeling van Trade Port Noord Venlo.

En het blijkt dat de grote kavels, in combinatie met de uitstekende ligging in de logistieke hotspot Venlo-Venray, uitstekende voorwaarden vormen voor bedrijven als Groep Heylen om zich hier in Venlo te vestigen".

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto