U bent hier

Groep Heylen Herentals realiseert unieke renovatie voor De Lage Landen

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
27.02.2014 - 16.02u
Door: Herman Gezelle

Groep Heylen uit Herentals en De Lage Landen Leasing, dochter van Rabobank, slaan de handen in elkaar voor een innovatief en ambitieus renovatieproject. In november verhuist de hoofdzetel van het financieringsbedrijf, in België vooral gekend voor haar activiteiten onder de naam Athlon Car Lease, naar een gerenoveerd kantoor bij de voormalige magazijnen van de vroegere GIB-groep in Machelen.  Een site die al bijna 10 jaar in verval is geraakt.

Voor Groep Heylen is dit een uniek renovatieproject dat vertrekt vanuit de principes van hergebruik, milieuvriendelijkheid en respect voor de woonomgeving. Voor De Lage Landen Leasing is dit een cruciale hoeksteen voor hun transitietraject van een traditioneel bedrijf naar een onderneming met een hart voor de maatschappij.

De site met de magazijnen, in de volksmond ook wel de ‘Nopri’-site genoemd, dateert van begin jaren ‘70. De 21.000m2 werden tot voor kort door de GIB-groep nog gedeeltelijk gebruikt. In een ander gedeelte van de magazijnen centraliseert  Athlon Car Lease, dochtermaatschappij van De Lage Landen Leasing,  sinds 2010 haar einde contract wagens. Daar worden ze klaar gemaakt voor doorverkoop. Het verderop gelegen kantoorgebouw op de site staat al bijna 10 jaar te verkommeren en was danig in verval.

De Lage Landen Leasing loopt al een tijdje rond met verhuisplannen. “Onze huidige hoofdzetel in Zaventem voldoet niet meer”, legt Erwin Ollivier, General Manager bij De Lage Landen Leasing uit. “Het gebouw en de locatie weerspiegelen niet langer onze visie op mobiliteit noch onze visie op de ideale werkomgeving. En puur praktisch is het gebouw gewoon veel te klein geworden.” In november verhuizen de 200 werknemers van het financieringsbedrijf naar de nieuwe locatie aan de Leuvensesteenweg in Machelen.

Warm nest

“We kozen deze locatie heel bewust.”, gaat Erwin Ollivier verder.  “Het feit dat al een klein gedeelte van onze activiteiten op deze site plaatsvond heeft  geen rol van betekenis gespeeld. Wat wel de doorslag gaf was het ongelooflijke potentieel dat de site bood om een werkomgeving te creëren die rust en menselijkheid uitademde. De site heeft alle troeven die we zoeken: een perfecte ligging ingebed in een groene omgeving, een aangename structuur op basis van laagbouw en voldoende vierkante meters die het mogelijk maken om onze ambitieuze plannen tot uitvoering te brengen. Als onderneming willen we in al wat we doen innovatief en maatschappelijk relevant zijn. In de eerste plaats voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers, de buurt en de brede maatschappij. Onze toekomstige site in Machelen moet  deze visie uitstralen, een warm nest waar iedereen zich welkom voelt.”

Meerwaarde

Voor het renovatieproject werd gekozen voor de expertise van Groep Heylen. Groep Heylen ontwikkelt en investeert in semi-industriële bouwprojecten. De Kempense groep gaat bij alle bouwprojecten resoluut voor architecturale meerwaarde, multifunctionaliteit en duurzaamheid.  “Het project in Machelen was een unieke kans om onze principes nadrukkelijk vorm te geven”, zegt Marc Luyckx, Business Developer bij Groep Heylen. “De structuur van het oude gebouw uit begin de jaren ’70 bleek nog zeer degelijk te zijn. Dat bood ons de mogelijkheid om de basisstructuur te hergebruiken, wat natuurlijk een grote ecologische meerwaarde heeft. Het groene karakter van de locatie werkte motiverend op de nadrukkelijke wens om hier met bijzonder veel zorg voor de omgeving te werken.”

Respect

Zoals wel vaker ging Groep Heylen in zee met architect Guy Wastiau uit Westerlo voor het ontwerp van het nieuwe gebouw.  “Het gestripte gebouw bleek een perfecte basis te vormen voor een zeer modern ontwerp”, vertelt Philippe Deschilder, General Manager Buildings van Groep Heylen. “Bij al onze vastgoedprojecten gaan we uit van het ‘second life principle’. Gebouwen moeten multifunctioneel en aantrekkelijk zijn, waardoor meerdere levens mogelijk zijn. De samenwerking met De Lage Landen was daarin zeer interessant.

Dit bedrijf ademt ook innovatie en stapte mee in dit principe. Het resultaat wordt een zeer mooi en licht gebouw, dat in harmonie staat met het park en de natuur rondom het gebouw. Voor Groep Heylen is dit project een unieke ervaring. Wij zijn vooral actief voor partners in de logistiek. Hier kregen we de kans onze waarden uit te zetten voor een kantooromgeving. We zijn er van overtuigd dat het resultaat bijzonder mooi zal zijn en een model kan vormen voor veel andere renovatieprojecten. ”

Innovatie

Marc Luyckx van Groep Heylen wijst er op dat het project op de site een uniek karakter heeft. “We leveren hier het tastbare bewijs dat hergebruik op deze schaal perfect werkt”, zegt hij. “We bouwden geen nieuw betonnen blok, maar benutten de bestaande structuur en ruimte optimaal. Wij herstellen een vervallen gebouw in ere, zonder te moeten toegeven op de allerstrengste eisen qua milieu- en gebruiksvriendelijkheid. Dit project is een mooi bewijs dat kantoren niet noodzakelijk saai en grijs moeten zijn. En ook helemaal niet noodzakelijkerwijs in een kantorenpark moeten gebouwd worden. “

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto