De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) haalt voor de komende 4 jaar het muntcontract van de Belgische Munt binnen. Dat betekent dat de KNM de Belgische euromunten en herdenkingsmunten gaat slaan.

De toewijzing van deze opdracht volgt op de sluiting van de eigen productie van de Koninklijke Munt van België. Maar doordat de KNM een jaar geleden is overgenomen door Groep Heylen uit Herentals, blijft de productie toch in Belgische handen.

In november 2016 nam Groep Heylen de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) of Royal Dutch Mint over. Die slaat al circulaire betaalmunten voor heel wat landen, waaronder Nederland en Luxemburg.

De activiteit paste binnen de portefeuille van de groep, ook omdat de muntenbedrijven Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking International deel uitmaken van Royal United Mint, een bedrijvencluster van Groep Heylen.

De Belgische productieactiviteit van deze bedrijven is in de afgelopen 4 jaar in omvang verdubbeld.

Wereldtop
"Met de KNM slaan we intussen al officiële circulaire munten voor 60 centrale banken", zegt Vincent Van Hecke, bedrijfsleider van Royal United Mint.

"Wereldwijd zijn we nummer twee als we ons baseren op het aantal landen waarvoor we hebben gewerkt. Binnen de eurozone zijn we zelfs de nummer één, met negen referenties in de eurozone. We hebben gewerkt voor alle centrale banken in de eurozone zonder nationaal munthuis behalve Vaticaanstad, Monaco, San Marino en Andorra."

De Belgische euromunten zullen we ook slaan in Nederland.

Daar hebben we al het nodige om volgens de strenge veiligheidsnormen van de ECB (Europese Centrale Bank) te werken. Onze muntbedrijven in België zijn niet ingericht op de productie van circulatiegeld, maar georganiseerd op kleinere, commerciële volumes. Belangrijk om weten is dat in 1958 de Benelux-landen een verdrag ondertekenden voor één economische unie. Nu, exact 70 jaar later, wordt de productie van alle Benelux-euromunten ook ondergebracht in één munthuis, dat van Royal United Mint.

Expertise
Voor 2018 wordt een productie van ongeveer 73 miljoen circulaire munten verwacht. Naast het slaan en vernietigen van de circulaire munten, houdt de toewijzing voor de komende vier jaar ook het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten in. Dit is een activiteit waarin de KNM veel expertise heeft.

De aanbesteding en toewijzing van de opdracht aan de KNM, volgt op de sluiting van de eigen productie van de Koninklijke Munt van België.

De Koninklijke Munt van België blijft als dienst van de FOD Financiën wel verantwoordelijk voor de inkoop van euro- en 2-euroherdenkingsmunten, de kwaliteitscontrole, het ontwerp van de circulatie-, herdenkings- en verzamelmunten en medailles en blijft het de internationale vertegenwoordiging van België op zich nemen. Het slaan van de circulaire Belgische munten gaat naar de KNM.

De 2-euro herdenkings- en verzamelmunten zijn in de toekomst overigens online of via de munthandel verkrijgbaar.

Wim Heylen, stichter en Executive Chairman van Groep Heylen, is opgetogen met de toewijzing. "Het zou toch jammer zijn mocht onze Belgische groep de circulatiemunten maken voor 60 landen, maar niet voor ons eigen land. Met een aanbesteding met 4 kandidaten weet je echter nooit. We zijn blij en vereerd met deze opdracht. We kunnen nu met een knipoog zeggen dat alle Belgen klant zijn bij Groep Heylen.

Over Groep Heylen
Groep Heylen is een industriële holding die investeert in beloftevolle bedrijven en ondernemers. Al meer dan 15 jaar is de holding een belangrijke speler op de markt, met inmiddels een uitgebreide ervaring in diverse sectoren. Groep Heylen vertrekt steeds vanuit een langetermijnvisie en draagt deze dagelijks uit in de verschillende bedrijven uit 10 sectoren.

De focus ligt hierbij op innovatie, operationele optimalisatie en internationalisering. Door middel van deze 'buy-and-build'-strategie en de continue zoektocht naar nieuwe opportuniteiten in andere sectoren, heeft Groep Heylen de ambitie om steeds te blijven groeien, ook internationaal. Zo heeft de holding momenteel activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Italië en Finland. www.groepheylen.be

Groep Heylen is tevens gespecialiseerd in de aankoop en ontwikkeling van logistiek vastgoed, vooral in België en Nederland. Met een sterke focus op de verdere groei in de Benelux, gecombineerd met een langetermijnvisie, ging Groep Heylen in 2015 een equal joint venture aan met AG Real Estate. In totaal heeft Groep Heylen aan meer dan 500.000m2 logistiek vastgoed in eigen portefeuille. logistiekvastgoed.groepheylen.be

Over Royal United Mint
Royal United Mint groepeert vier bedrijven in de muntsector.
Mauquoy Token Company is de grootste private producent van munten voor commerciële toepassingen in Europa. De onderneming produceert jetons & tokens (penningen of betaalmunten). www.tokencompany.com

Royal Blanking is het bedrijf dat 'blanks' (half afgewerkte munten) maakt voor de geldindustrie en verzamelmunten. Royal Blanking, gestart in 2013, levert muntplaatjes aan de helft van de munthuizen ter wereld. www.coin-blanks.com
National Tokens is het bedrijf dat souvenirmunten verdeelt in meer dan 30 landen. www.nationaltokens.com

De Koninklijke Nederlandse Munt is de recentste aanwinst binnen de cluster. Het is de enige producent van de Nederlandse euromunten en maakt ook circulatiegeld voor meer dan 60 landen. De KNM maakt ook herdenkingsmunten, verzamelaarsproducten en koninklijke onderscheidingen. www.knm.nl

Bijkomende info over het Verdrag van de Benelux Economische Unie: http://www.benelux.int/nl/benelux-unie/nieuw-benelux-verdrag

Op de foto's : Wim Heylen, stichter en Executive Chairman van Groep Heylen - en de Koninklijke Nederlandse Munt/ NNieuws.

(pp)