U bent hier

Groep Talent versterkt sociale economie in Kempen

Kempen regio
28.09.2017 - 20.41u
Door: Herman Gezelle

Onder de naam Groep Talent bundelen 5 bedrijven uit de sociale economie in de Kempen de krachten. Samen willen ze sterker staan voor de toekomst. De bedrijven blijven bestaan als aparte activiteiten, maar bundelen op termijn hun overhead en hun algemene leiding. Op die manier willen de bedrijven meer en betere jobs creëren in de toekomst.

5 bedrijven vormen Groep Talent
"In Groep Talent werken 5 bedrijven uit de sociale economie in de Kempen samen aan een nieuwe toekomst", vertelt Dirk Ceulemans, ondervoorzitter van het nieuwe bedrijf. "We hebben 3 maatwerkbedrijven, of sociale werkplaatsen zoals ze vroeger genoemd werden.

De Kringwinkel Zuiderkempen is actief over de hele zuiderkempen met winkels en inzameling van goederen. Daarnaast heeft de Kringwinkel nog een heleboel andere activiteiten waarin de koppeling wordt gemaakt tussen tewerkstelling en dienstverlening.

Verder hebben we Twerk uit Herentals, een bedrijf waarin we werken met en voor mensen met autismespectrumstoornis. Daar produceren we vooral eerlijke en heerlijke chocoladeproducten. Bij Boskat, ook gevestigd in Herentals werken we vooral in het groen: onderhoud van natuurgebieden en groenonderhoud bij bedrijven en overheden.

Naast de maatwerkbedrijven doen ook 2 dienstenchequefirma's mee in Groep Talent: Ten Diensten werkt vooral in Geel, Meerhout en Laakdal en 't Gerief werkt in Herentals en omgeving.

Samen stelt Groep Talent op dit moment ongeveer 900 mensen tewerk, in verschillende statuten. Met de oprichting van Groep Talent schalen we onze activiteiten op van 5 KMO's naar een veel grotere schaal."

Overhead bundelen om expertise te verhogen
"We willen vooral de overheadstaken samenbrengen in Groep Talent," gaat Hans Bouwen, voorzitter van het directieteam verder. "Elke onderneming heeft nu nog een eigen boekhouding, preventiedienst, IT, beheer van gebouwen. Die dingen kunnen we beter samen organiseren. Op die manier kunnen we de expertise verhogen en dus een betere dienstverlening krijgen voor hetzelfde geld."

Strategische leiding samenbrengen om te innoveren
"De economie verandert razendsnel. Elk afzonderlijk lukken we er niet in om echt innovatief te zijn. We zien ook dat de overheid in de toekomst niet meer middelen zal besteden aan de sociale economie. Het zal dus de zaak zijn van op eigen kracht nieuwe bedrijven te creëren waarin we opnieuw extra medewerkers in dienst kunnen nemen.

Daarom willen we onze bedrijven ook samen besturen, met een gezamenlijke Raad van Bestuur en een gezamenlijke directie. Daar willen we naartoe. Want enkel door samen te besturen kunnen we slagkrachtig naar de toekomst gaan," zegt Dirk Ceulemans.

Timing
Groep Talent werd opgericht en stelt zich nu voor. Dat is een belangrijke stap. In de volgende periode wordt samen gezocht naar de eerste projecten om de samenwerking uit te diepen. "We kiezen bewust niet voor een strategie van de grote en snelle verandering," zegt Hans Bouwen.

"We willen geleidelijk aan meer gaan samenwerken zodat we elkaar rustig leren kennen. Het is de bedoeling dat onze medewerkers hun eigen werkplaats blijven herkennen met dezelfde gewoonten, dezelfde mensen. Iedereen moet zich veilig blijven voelen bij de werking van Groep Talent.

Naarmate het vertrouwen groeit, zal de rol van Groep Talent groter worden. We nemen de tijd en willen onze medewerkers niet forceren. Voor onze klanten verandert er ook niets: zij blijven kunnen rekenen op onze excellente dienstverlening.

Enkel in onze logo's verandert er een klein lijntje: we horen nu samen bij Groep Talent. Alle andere veranderingen situeren zich eerder aan de binnenkant van onze organisaties." (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto