Bouwonderneming Groep Verelst gebruikt voor zowel de levering als de stockage van beton en staal een grote vloot opleggers.
Om de locaties van deze opleggers nauwgezet in kaart te brengen, werd elke oplegger uitgerust met een tracker van Sensolus, specialist in connected asset management.
Het dispatchteam van Verelst krijgt via deze trackers een duidelijk zicht op de up-to-date locaties waardoor de vloot efficiënter ingezet kan worden en dus kosten bespaard kunnen worden. Met gebruiksvriendelijke features in het Sensolus-dashboard kan de bouwonderneming bovendien de planning van onderhoud en technische keuringen optimaliseren.
Groep Verelst is sinds 1979 actief in de bouwsector. De groep is vanuit de industriebouw uitgegroeid tot één van de toonaangevende bouwbedrijven in België en kan teren op een jarenlange ervaring. Groep Verelst bestaat uit Verelst Woningbouw & Renovatie, Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie, Verelst Projectbouw & Renovatie, Verelst Prefab beton- en staalstructuren, Verelst Projectontwikkeling, Resolve en Oscar V.
Met deze vennootschappen is Groep Verelst actief in woningbouw, semi-industrieel vastgoed, algemene bouw, en in staal- en betonstructuren.
Manuele, tijdrovende opvolging
Al het prefab beton en staal dat Verelst voor werven produceert, wordt op opleggers geladen en gestockeerd.
Een relatief klein team beheert deze aanzienlijk grote vloot van een zeventigtal eigen opleggers aangevuld met opleggers van een onderaannemer en leveranciers. Vroeger werden de locaties manueel bijgehouden, wat een heuse uitdaging vormde.
"De chauffeurs moesten tot voor kort tijd vrijmaken om op elke site alle opleggers te noteren en de nummers en locaties vervolgens door te bellen naar het dispatchteam.
Deze manuele werkwijze werd elke dag herhaald en nam, gezien de omvang van de vloot, heel wat kostbare tijd in beslag. Locaties veranderen continu waardoor het niet vanzelfsprekend was om een goed overzicht te bewaren", vertelt Frederik Ceulemans, Vervoersmanager bij Groep Verelst.
Snel en efficiënt
Groep Verelst zocht daarom heil in de kracht van IoT en traceeroplossingen. Zo kwam de bouwonderneming bij Sensolus terecht. "We leverden voor elke oplegger een tracker die Verelst zelf eenvoudig kon installeren", vertelt Business Developer Michiel Raat van Sensolus.
"In slechts een paar dagen tijd werd op het kopschot – de voorkant – van elke trailer een tracker geschroefd. Bij nieuwe opleggers gebeurt dit nu zelfs met sterke magneten, wat van de installatie al helemaal kinderspel maakt. De individuele trackers zijn gekoppeld aan de nummerplaat en in geen tijd krijgt Verelst zo een totaaloverzicht van alle locaties in het Sensolus-dashboard."
De meerwaarde is voor Verelst meteen voelbaar. De efficiëntie is sterk verhoogd omdat locaties niet langer manueel moeten worden doorgegeven. Op elk moment is een up-to-date en duidelijk overzicht van locaties beschikbaar wat Verelst heel wat kosten bespaart.
"Zonder dat overzicht waren we vroeger bij productiepieken van onze beton- of staalfabrieken genoodzaakt om meer opleggers te huren. Vandaag kunnen we onze vloot optimaal inzetten. Bovendien gaan de batterijen van de trackers heel lang mee, tot wel meer dan vijf jaar. Want zo lang de oplegger niet beweegt, geeft de tracker één locatie door per dag, wat het stroomverbruik laag houdt", vertelt Frederik.
Tijdig onderhoud of keuring
Naast de oplossing die Sensolus Verelst aanbood, kijkt Frederik ook tevreden terug op de samenwerking met de traceerspecialisten. Van bij de start dacht Sensolus mee na over de noden van Verelst en welke mogelijkheden in de toekomst nog meerwaarde kunnen creëren.
Dankzij een nieuwe feature in het dashboard kan de bouwonderneming bijvoorbeeld de planning voor technische keuringen of onderhoud optimaliseren.
"We hebben een perimeter ingesteld rond verschillende sites zoals de hoofdzetel of werkplaatsen van Verelst. Wanneer een oplegger die bijna binnen moet voor een onderhoud of keuring deze zone binnenrijdt, krijgt de gebruiker in het dashboard een melding.
Op die manier kan de oplegger tijdig op de site gehouden worden en staat hij niet aan de andere kant van het land wanneer hij gekeurd moet worden", besluit Michiel.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
De Antilliaanse Feesten in Hoogstraten beroert al bijna 40 jaar 1.000-en fans wereldwijd. 3 avonden en nachten hoor je de grootste caribbean, afro- en latin artiesten, gecombineerd met onbekende parels.
Op 11, 12 en 13 augustus zetten de Antilliaanse Feesten de Blauwbossen in Minderhout in vuur en vlam.
In Hasselt werden 24 jongeren onwel op tienerfestival We R Young. Een deel daarvan zegt een prik te hebben gevoeld.
Tien jongeren zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Het parket onderzoekt of het om een geval van "needle spiking" gaat of om massahysterie.
"Plots viel een meisje op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek", vertelt een ooggetuige. (VRTNWS)
Wie een huis verkoopt van voor 2001 heeft daar in Vlaanderen vanaf 23 november een asbestattest voor nodig.
Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren.
Het attest zou enkele honderden euro's kosten. (VRTNWS)