Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grondige opknapbeurt 60 jaar oude Parochiecentrum Mol Sluis : fundraising “Sluise Buurting” weekend 24/11

Mol Sluis PC

In het Molse gehucht Sluis werd de voorbije weken al hard gewerkt met de start van een grondige opknapbeurt voor het 60 jaar oude Parochiecentrum.

"Mol-Sluis wierp het afgelopen decennium geleidelijk de mantel af van een wat gesloten Kempens gehucht naar een meer open en bruisend dorpje", zegt Jan Baudeweyns van het comité.

"Naast een boeiend verenigingsleven, gekruid  met aanlokkelijke activiteiten van divers allooi, vind je er ook twee residentiële instellingen voor mensen met beperkingen.

Ook de instroom van mensen uit andere gehuchten en van buiten Mol,  zorgden mee voor deze geleidelijke facelift.  Een uitnodigende ontmoetingsplek kan en mag in deze setting dan ook niet ontbreken.

Een groep geëngageerde Sluizenaars nam daarom ook het initiatief om het 60 jaar oude Parochiecentrum nieuw leven in te blazen en dit niet alleen om te vormen tot gemeenschapshuis, maar ook effectief te pimpen tot een open en modern  activiteitencentrum waar elk individu of elke vereniging met open armen wordt ontvangen.

De renovatiewerken zijn ondertussen ingezet met het vernieuwen van de dakbedekking en  het aanbrengen van zonnepanelen.

De ecologische voetafdruk wordt verder beperkt in de toekomst met het gebruik van gerecycleerde materialen, aanbrengen isolatie, herdenken van de ventilatie en aanbrengen van nieuwe ramen in hoogwaardig dubbel glas. Ook het hemelwater zal maximaal worden gerecupereerd voortaan.

Veiligheid is evenzeer een belangrijk item, waarbij na een grondige controle aan alle geldende normen zal worden voldaan (meerdere brandhaspels, verwijderen gevaarlijke toestellen, structurele werken elektriciteitsleidingen, rookmelders,…).  Kernpunt naast de reeds vermelde aandachtspunten, is de verfraaiing van de accommodatie op zich.

Niet alleen krijgen op termijn alle ruimtes een fleurig en fris jasje of nieuwe look,  maar ook een grondige vernieuwing van de verlichting en een geoptimaliseerde akoestiek zorgen voor een uiteindelijk gepimpt en modern ontmoetingscentrum.

Hierbij kunnen we rekenen op de expertise van het Technisch Instituut Sint-Paulus alsook op de medewerking van meerdere lokale handelaars (Dakwerken Meynen, Het LIchthuis, Verwarming Kahn, Aclosol, J + Glas) en uiteraard onze vrijwilligers.

Voor de financiering van het geheel, kan het bestuur rekenen op enerzijds het Molse gemeentebestuur en anderzijds het Dekenaat Zuiderkempen, deels onder de vorm van leningen. Koken kost echter geld, zoals het spreekwoord aangeeft. Concreet betekent dit dat ook het bestuur voor een eigen financiële inbreng moet zorgen.

In deze context ontsproot dan ook het idee om een feestweekend te organiseren.

De allereerste editie van de “Sluise Buurting” zag hierbij dan ook het levenslicht. Dit zal doorgaan in het weekend van 24 tot 26 november 2023, als fundraiser voor de renovatiewerken.

De “Sluise Buurting” start met de opening van Café “De Bib”.  We gooien enthousiast de deuren van onze hippe bar open om 15u30. De naam refereert naar de boekerij of plaatselijke bib die destijds werd bestierd door Paul Vreys. Niet alleen is iedereen welkom voor een gezellige babbel bij een natje en een droogje, maar zijn er ook muzikale intermezzi voorzien.

Zaterdag trekken we de registers verder open met om 11 uur de “Familie Buurting Bouffe” waar je  tot 15 uur doorlopend terecht kan voor een succulente hap of stevig middagmaal aan diverse eetstandjes. Je kan er genieten van mini-pizza’s, diverse vers bereide soepen, veggie lekkernijen alsook Ofyr geneugten, zonder de klassieke stoofschotels te vergeten.

Uiteraard dit alles aan zeer democratische prijzen De “Familie Buurting Bouffe” loopt vervolgens naadloos over in de “Kinderbuurting”, waarbij Het jonge grut vanaf 15 uur zich niet alleen  kan vermaken op het springkasteel, maar ook ontspanning vindt aan de knutseltafel, in de muziekkamer of rond de ruime speelhoek. 

Een knus boekenhoekje ontbreekt evenmin (met dank aan actie M.I.N.), naast een uitnodigend grimestandje. Zelf een mini-pizza of pannenkoekje bakken kan ook, terwijl de oudere jeugd en jeugdige oudjes kunnen genieten van een frisse pint of een dampende kop koffie bij een hartige hap of zoete lekkernij.

De zaterdag wordt uiteindelijk afgesloten met de “Hapjesbuurting” of de allereerste (poging) tot Sluise foodcourt. Tapas, bapas evenals lokale lekkernijen vindt je er in overvloed. Hongertje voor je op stap gaat ?  Een gezellig etentje ? Een snelle hap in de Sluise stee ?  Het kan allemaal. Men is welkom vanaf 17 uur en kan genieten van

al dit lekkers tot rond de klok van 20 uur.. Hierbij wordt ook gezorgd voor een gevarieerd drankaanbod met wijnbar, Geuze assortiment en speciale biertjes. Na het opbergen van pot en pan, blijven de deuren uiteraard geopend in gekende Sluise traditie tot de voorlaatste is gedronken.

Het weekend wordt uiteindelijk glansrijk afgesloten met een “Buurting Aperobar” op zondagochtend, gevolgd door een gezellige namiddag rond de “Buurting Voksspelen”.De aperobar ontvangt met open armen de vroege vogels vanaf 10 uur en kijkt de ontwakende partyganger in de ogen aan de gezellige bar met een aanbod van diverse cocktails, verfrissende mocktails of een bruisend glas Cava.

Bij een zoeternij of hartig hapje, maken we dan rond de noen naadloos  de overgang naar de slotnamiddag waar men jong en oud hoopt  te ontmoeten rond  klassieke (sjoelbak, pietjesbak, voetbaltafel, 4-op-een-rij) en alternatieve spelletjes (weckringgooien, kaasbowling, hoefijzerwerpen..).

Het weekend wordt afgesloten om 18 uur in schoonheid, hopelijk met een goed gevulde kassa…", besluit een enthousiaste Jan Baudeweyns.

Mol Sluis PC

Mol Sluis PC

Mol Sluis PC

Deel dit artikel