In Olen-centrum krijgt de pastorie een nieuwe invulling. Het gebouw uit 1769 wordt grondig gerenoveerd. 'Bij de restauratie staat de authenticiteit van het pand centraal', zegt burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). 'Alle opties liggen nog open. Zo kan er volgend jaar een café, restaurant, of een dokterspraktijk... in worden ondergebracht.'

Subsidie van een kleine €900.000

'Ons lokaal bestuur heeft een subsidie verkregen van een kleine 900.000 euro voor de renovatie van de pastorie. Aangezien we de kosten van technieken moeten doen, leek het ons normaal om eerst een bestemming te hebben om zo gericht deze investering te doen.

Een brasserie vraagt andere noden dan bijvoorbeeld een dokterspraktijk.

Om er dus voor te zorgen dat we geen domme investeringen doen, zouden we graag een begeleider onder de arm nemen omdat het nogal een specifieke materie is.

Deze zal partners zoeken die hierin een project zien, hen beoordelen op hun project en ook zien naar de financiële haalbaarheid ervan. Binnen de gemeente hebben we deze expertise niet, dus halen we die op deze manier binnen', besluit Seppe Bouquillon.

Deze norbertijnenpastorie met vest werd tot 2001 door een pastoor bewoond. Het gebouw is een beschermd monument. Nu zijn het archief van heemkring 'De Linde' en de St.-Antoniusgilde er gevestigd.

De renovatiewerken starten eind 2019. (sb)