U bent hier

Groot-Brittannië : absolute meerderheid Cameron, andere leiders weg

Internationaal
08.05.2015 - 15.18u
Door: Herman Gezelle

De Britse Conservatieve Partij heeft bij de parlementsverkiezingen van gisteren een absolute meerderheid veroverd. De partij van premier David Cameron is zeker van 330 van de 650 zetels in het Lagerhuis, en krijgt er nog een paar bij.

Het gevolg van deze uitslag is dat de Conservatieven de komende vijf jaar alleen kunnen regeren. De afgelopen vijf jaar zaten er ook liberaal-democratische ministers in Camerons kabinet. Die keren zeker niet terug.


Verliezers

De Liberaal-Democraten verloren 46 zetels en houden er nog maar 8 over. Partijleider Clegg trad aan het begin van de middag af.

Ook de leider van Labour (socialisten), Ed Miliband is afgetreden. Zijn partij verloor 22 zetels en houdt er 229 over. Miliband wordt door partijgenoten verantwoordelijk gesteld voor het zetelverlies in Schotland, waar Labour vrijwel werd weggevaagd. Ook wist Labour onder zijn leiding niet te profiteren van het zetelverlies van de liberaal-democraten.

UKIP-leider Farage trad eveneens af. Zijn partij haalde maar 1 zetel en Farage zelf werd niet in het Lagerhuis gekozen. Farage gaat nadenken en keert mogelijk na de zomer terug als partijleider.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto