Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

‘Grootouders voor het klimaat’ : 'Trappen voor het klimaat in de Kempen'

Klimaat

'We zullen ons de zomer van 2022 herinneren als de hitte- en droogtezomer. Zoals we ons de zomer van 2021 herinneren als de overstromingszomer. Zoals de laatste 7 jaren de warmste waren in de geschiedenis van de wereld.

De klimaatverstoring is een feit. Wetenschappers tonen het al langer ontegensprekelijk aan.   We weten dat wij zelf de oorzaak hiervan zijn en dat we zelf ingrijpende maatregelen moeten nemen om de klimaatverstoring af te remmen.

En toch gebeurt er te weinig. De CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen neemt alleen maar toe, de natuur staat onder druk. Het besef lijkt niet door te dringen dat we dringend het roer moeten omgooien.

Hoe komt dat toch? Het is een vraag, die ‘Grootouders voor het klimaat’ al lang bezig houdt. ‘Grootouders voor het klimaat’ is een beweging van bezorgde grootouders. Niet voor zichzelf, maar voor alle latere generaties. Welke wereld laten wij hen na? Ze willen niet bij de pakken blijven zitten, maar voortdurend wijzen op de hoogdringendheid van het klimaatprobleem.

Dit najaar voeren ze een actie. Iedereen kan deelnemen.

In de aanloop van de nieuwe jaarlijkse internationale klimaatconferentie – die dit jaar doorgaat in Egypte – fietst een groep Grootouders door Vlaanderen, Waals Brabant en Brussel. Het initiatief kreeg de naam ‘Trappen voor het klimaat’. De kerngroep van een 25-tal fietsers legt het ganse parcours af, waarbij ze tijdens tussenstops stilstaan bij diverse aspecten van klimaat en natuurbeleid. De groep trekt in 2 dagen door de Kempen. Daar passeren ze o.a. enkele scholen, die zullen supporteren

Hoe kan je deelnemen?

Je kan een stuk meefietsen. Een halve dag, een dag, twee dagen. (In het laatste geval moet je wel zelf voor slaapgelegenheid zorgen.) Je kan op verschillende plaatsen inpikken:

  • Donderdagmiddag 20 oktober zijn ze in Grobbendonk
  • Rond 14u arriveren ze in Herentals, met info over ‘save the dreef’
  • Dan rijden ze via Olen naar Geel, waar ze een rondleiding krijgen in ‘De Zegge’
  • ’s avonds zijn ze in De Hoge Rielen, met info over ‘de klimaatstem van Mia’ (zie verder)
  • Vrijdag 21 oktober passeren ze rond 9u in de Thomas Moore hogeschool in Geel, daar hebben ze een afspraak met het departement landbouw
  • ’s Middags nemen ze de maaltijd in Zittaart en zo rijden ze uit de Kempen
  • Om 14:15 bezoeken ze natuurgebied ‘De Delle’ in Hasselt.

Je kan ook gewoon supporteren langs de weg. Trommel je vrienden, familie, vereniging op om mee te doen.

Je kan op donderdag 20 oktober om 20u naar ‘De Hoge Rielen’ in Lichtaart komen. Daar gaan we het hebben over een te weinig belicht aspect van klimaatmaatregelen. Deze maatregelen gaan geld kosten. Het zijn investeringen, die de moeite waard zijn en voor een groot stuk zichzelf terugverdienen. Maar hoe zit dat dan voor mensen, die zich geen bijkomende financiële inspanning kunnen veroorloven. SAAMO (het vroegere Samenlevingsopbouw) heeft hier belangrijk denkwerk over verricht, samen met Mensen In Armoede. Zij leggen hun conclusies voor en gaan hierover in gesprek.

En tenslotte; je kan meedoen aan de klimaatmars van 23 oktober in Brussel van de klimaatcoalitie, het eindpunt van de fietstocht.  Wat je ook wil doen, stuur een mail naar kempen@grootoudersvoorhetklimaat.be. We bezorgen je alle nodige informatie. Alle activiteiten zijn overigens gratis.'

Klimaat

Deel dit artikel