Natuurgebied Keiheuvel/de Most in Balen fungeerde zaterdag als centraal punt voor ‘Oefening Stonehill’, een interzonale bosbrandoefening.

'Op initiatief van Brandweer Kempen namen meer dan 160 mensen met een 50-tal voertuigen deel aan de geslaagde oefening', zegt een tevreden kolonel Koen Bollen.

'7 brandweerzones tekenden present : zone Kempen, Taxandria, Rand, Vlaams-Brabant Oost, Noord-Limburg, Zuid-West Limburg en Oost-Limburg.

Ook de Civiele Bescherming, de DAFA (de gespecialiseerde dienst met blushelikopter)  en het Hulpcentrum 112 Antwerpen namen actief deel om praktische ervaring op te doen.

De oefening gebeurde in samenwerking met de Vlaamse werkgroep Natuurbranden, Netwerk Brandweer en het KCCE (het Federale kenniscentrum van de brandweer). Het doel was om in één dag de standaard operatieprocedure (SOP) voor bosbranden op grote schaal uit te testen en bij te sturen waar nodig.'

Het risico op grote bosbranden in de regio Kempen is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

'De brandweer evolueert van zonale naar interzonale rampenbestrijding', vervolgt kolonel Bollen.  'Jaarlijks neemt het aantal interventies van de brandweer toe en dit is direct te wijten aan de bevolkingsgroei én de klimaatverandering.

Het aantal interventies voor grote bos- en heidebranden omwille van droogte, hevige stormen en rukwinden, verwoestende regens met grote wateroverlast tot gevolg, stijgen jaar na jaar.

Uit risico-analyses blijkt dat een bovenzonale rampenbestrijding – als aanvulling op de standaard zonale interventies – noodzakelijk is. Een goede voorbereiding en onderlinge samenwerking door middel van oefeningen tussen de brandweerzones dringt zich op.'  Beelden zone Kempen/ T. Boënne/ Nnieuws.