U bent hier

Grote actie tegen woninginbraken in politiezone : 3.900 voertuigen gecontroleerd

Geel | Neteland
26.11.2016 - 10.21u
Door: Hans Vertommen

Vrijdag voerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een grootschalige actie tegen woninginbraken. Tijdens deze preventieve actie werden 3.900 voertuigen gecontroleerd. Deze werden uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen.

Hierbij werden ook de papieren nagekeken en het koffer geïnspecteerd. Ook werden er 47 voertuigen en 56 personen nagetrokken in politionele databanken. In het kader van woninginbraken werden geen verdachte zaken vastgesteld.

Twee personen werden aan een identiteitscontrole onderworpen omdat zij geen geldige identiteitspapieren bij zich hadden.

Twee personen die voor verhoor geseind stonden, werden aangetroffen. Eén voertuig werd in beslag genomen omdat de bestuurder geen geldige verzekeringspapieren kon voorleggen. Verder werden er nog enkele informatierapporten opgesteld. 

Grootschalige inzet 

De politiezone zette bij deze actie bijna 60 personeelsleden in. De actie liep van 14 tot 22 uur. Tijdens de actie werden vijf gebieden, verspreid over heel de zone, één na één hermetisch afgesloten. Op drukke plaatsen werd al het uitgaand verkeer grondig gecontroleerd.

Op minder drukke plaatsen werd zowel het uitgaand als binnenkomend verkeer gecontroleerd. Ook werden er 12 Buurtinformatienetwerken (BIN’s) ingeschakeld en werd aan hun leden gevraagd om mee uit te kijken naar verdachte situaties en personen. De vijf zones werden afgebakend op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken. 

Bekende Vlamingen

Tijdens deze actie werden ook postkaartjes van bekende Vlamingen uitgedeeld met hun slogan tegen inbraken. Met dit kaartje wordt ook gepromoot om verdachte zaken onmiddellijk te melden en om gratis inbraakpreventief advies aan te vragen. 

Samen werken aan veiligheid

De politiezone zet al langer veel in op woninginbraken en op een goede wisselwerking met de inwoners. Zo spoort zij aan om alle verdachte zaken te melden. Op deze manier heeft de politiezone al meerdere zaken opgehelderd. Ook kan je bij de politiezone gratis inbraakpreventief advies aanvragen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers.

Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren. Je nodigt dan buren, vrienden, familie, … uit en de inbraakpreventie-adviseur komt langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers.

Ondertussen zijn er ook slimme ANPR-camera’s in de zone die nummerplaten herkennen. Ook deze worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken.

Bovendien houdt de politiezone regelmatig kleinschaligere acties op haar grondgebied.

Preventie en actie lonen

In de eerste tien maanden van 2016 stelde de politiezone 103 inbraken in woningen vast. Daarnaast stelden we ook 57 pogingen tot inbraak vast. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een daling van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

In 90 procent van de woninginbraken ging het om het hoofdverblijf.  De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Er is een duidelijke piek van inbraken tussen 14 en 20 uur. Vrijdag en zaterdag blijven de ‘topdagen’. Daarom was de actie ook op vrijdag tussen 14 en 22 uur gepland.

De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en computers buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter- of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg | Neteland 16.03.2018 - 16.39u

Belgen treffen elkaar in kwartfinales Champions League

Belgen treffen elkaar in kwartfinales Champions League
Internationaal | Vlaanderen 16.03.2018 - 12.12u

Explosies in Deurne door granaten : "Tot 6 meter hoog zijn huizen beschadigd"

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.03.2018 - 08.01u

Met de belbus op muziekkroegentocht

Met de belbus op muziekkroegentocht
Kasterlee | Neteland 15.03.2018 - 16.55u

Nijlen neemt deel aan Curieuze Neuzen

Nijlen neemt deel aan Curieuze Neuzen
Nijlen regio 15.03.2018 - 14.26u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto