Door een brandje en een ontploffing in een Geels transformatiestation zit een groot deel van de stad Geel woensdagmorgen zonder stroom. Dat gebeurde rond 8.30u. Werklieden zagen steekvlammen en daarop werd wijselijk besloten om de transformator uit te schakelen. Direct zaten grote delen van Geel, Meerhout, Westerlo (Tongerlo, Oevel) en Olen zonder stroom.

Het AZ Geel schakelde over op noodgeneratoren en ook de industrie in Olen werd even getroffen. Daar was snel opnieuw stroom. Eandis is dan ook met heel wat manschappen ter plaatse.

Drie personen vast in lift

Eandis schakelde over op het transformatiestation in Oevel. Zo kreeg het AZ Geel snel opnieuw stroom. Ook andere delen van het getroffen gebied hebben ondertussen opnieuw stroom.

Tussen Herentals en Mol rijden er geen treinen en zijn er vervangbussen ingelegd. De politie regelt het verkeer op de drukke kruispunten en aan de spoorwegovergangen. Door de stroompanne zijn de slagbomen immers neergelaten.

Update: om 12.30u had iedereen terug stroom

De brandweer van Geel moest drie personen uit vastgelopen liften bevrijden.

De Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA) hoopt dat de toestand tegen de middag genormaliseerd is. In de voormiddag had ze crisisoverleg met gouverneur Cathy Berx om te bekijken welke veiligheidsmaatregelen er moesten genomen worden.

Stroompanne in Geel : extra info van stad Geel : update 10.45u

Sinds 8.30u is er een stroompanne in Geel. Bij werken aan het transformatorstation ‘Heze’ in de Doornboomstraat zijn door een slecht contact vlammen ontstaan. De brandweer kwam ter plaatse. Er moest niet geblust worden en er vielen geen slachtoffers. Uit voorzorg schakelde Eandis in overleg met netwerkbeheerder Elia de spanning uit. Hierdoor is geen elektriciteit beschikbaar op het volledige grondgebied van Geel en een gedeelte van Olen (industriegebied).

Ook het treinverkeer tussen Mol en Herentals werd stilgelegd. Eandis is volop bezig met de heropstart.

Het industriegebied en het ziekenhuis van Geel zijn via een tijdelijke omweg terug aangesloten. Hoe lang de heropstart zal duren, is nog niet duidelijk. Eandis hoopt dat rond het middaguur de problemen van de baan zullen zijn. Burgers die vragen hebben, kunnen terecht op het nummer 014 56 47 00.

Foto: Burgemeester Vera Celis hield crisisvergadering met provinciegouverneur Cathy Berx.