U bent hier

Grote drugsbende opgerold : 27 verdachten opgepakt, 1,6 ton drugs in beslag genomen (€80 milj.)

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen
18.10.2021 - 16.22u
Door: Herman Gezelle

De operatie in een dossier van het federaal parket, onder leiding van een onderzoeksrechter in Luik, heeft de FGP Luik vanaf 5 uur vanmorgen 23 huiszoekingen verricht en 27 personen aangehouden.

Deze huiszoekingen vonden hoofdzakelijk plaats in de regio van Luik, Verviers,  en ook in de provincies Limburg (Genk) en Oost Vlaanderen (Temse).

Deze operatie werd uitgevoerd met de steun van de FGP's Namen, Limburg, Oost-Vlaanderen, de speciale eenheden, de dienst hondensteun van de Federale Politie en de diensten van de algemene directie bestuurlijke politie.

Meer dan 300 politieagenten waren betrokken bij deze grootschalige operatie. Het leger werd ook ingeschakeld ter ondersteuning van enkele zoekingen.

Historiek van het dossier In het kader van een onderzoek dat bijna 3 jaar geleden is begonnen, heeft de afdeling "Drugs" van de Federale Gerechtelijke Politie  4 criminele organisatie die haar basis had in de regio van Luik, maar die actief was in Limburg, Oost-Vlaanderen en in het buitenland (met name in Nederland en Spanje).

580 kg cocaïne

Het dossier toonde aan dat de criminele organisatie meer dan 15 ton cocaïne via België had doorgevoerd.

Verschillende inbeslagnames, waarbij telkens  duizenden kilo's cocaïne betrokken waren, in Europa binnengebracht via de havens van Antwerpen en Rotterdam, zouden aan dit dossier gelinkt zijn.

De omvang van de geïdentificeerde criminele structuur duidelijk dankzij onder meer de exploitatie van de SkyECC-gegevens (gecodeerd telefoonnetwerk dat door criminelen wordt gebruikt) van de verdachten.

Er werden verscheidene cocaïneverwerkende laboratoria en verpakkings- en opslagfaciliteiten van drugs gevonden. Op verschillende plaatsen in de provincie Luik zijn ook stortplaatsen van chemisch afval aangetroffen.

De aanwezigheid van Colombiaanse verdachten die op de verschillende plaatsen werkzaam waren, werd bevestigd. Een netwerk voor de distributie en doorverkoop van de drugs werd ook ontdekt.

Productie en doorverkoop cannabis

Verscheidene verdachten zouden ook betrokken zijn bij de productie en doorverkoop van cannabis. De eigendommen en bezittingen van verschillende verdachten zijn in kaart gebracht en/of in beslag genomen. In Spanje werd een gecoördineerd en gelijktijdig optreden uitgevoerd ter uitvoering van een Europees onderzoeksbevel dat door de Belgische onderzoeksrechter was uitgevaardigd.

Eerste resultaten 

De eerste voorlopige resultaten van de operatie spreken voor zich:

- 27 personen aangehouden, waarvan 1 persoon tegen wie verschillende aanhoudingsbevelen uitgevaardigd blijken - 1 laboratorium voor de verwerking en verpakking van cocaïne werd ontmanteld in Strée - 1 opslagplaats voor cocaïne werd doorzocht in Ferrières -

- 580 kilo aan pakken cocaïne werden in beslag genomen, alsook meer dan 1.6 ton drugs voor een geschatte straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro

- 10 vuurwapens, waaronder vijf Kalasjnikovs - €80.000 in contanten werd ontdekt

- een tiental voertuigen in beslag genomen - inbeslagname van gecodeerde mobiele telefoons

- inbeslagname van paarden, vee en luxegoederen (Cartier horloges, Rolex, ...) Het door de federale procureur opgestarte onderzoek wordt voortgezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Luik, onder leiding van de onderzoeksrechter.'   Foto FGP /N.
Meer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto