Samen met het sportdomein Sport Vlaanderen (ex-Bloso), Hidrodoe en Netepark ligt zich heel wat recreatie in de Netevallei. Volgens Ruimte Vlaanderen kan Sport Vlaanderen uitbreiden, maar een ijsbaan van 400m2 valt erg moeilijk.

Sport Vlaanderen met de schaatsbaan, de atletiekpiste en het sporthotel ligt dan wel netjes in een afgebakende recreatiezone, maar dat wil niet zeggen dat er zomaar kwaliteitsvolle natuur in dat gebied zoals de bossen op de uitlopers van de Kempense Heuvelrug aangesneden kan worden voor bijkomende bebouwing.

'In de opmaak van ons ruimtelijk uitvoeringsplan Kleine Nete en Aa hebben we ook eens de oefening gemaakt op welke manier we het verdere bouwprogramma van Sport Vlaanderen op een ideale manier kunnen inpassen', vertelt Christophe Vandevoort van Ruimte Vlaanderen.

Slim ruimtegebruik

In dat mogelijke scenario tekende studiebureau Stramien 2 hockeyterreinen  in op het huidige voetbalveld achter de atletiekpiste. De explosief groeiende Herentalse hockeyclub Artemis is daar sterk vragende partij naar. 'Je zou een nieuwe atletiekhal kunnen bouwen met ruimte voor tennis en basketbal. In de plaats van de huidige ijsbaan kan je gestapeld twee ijspistes van 30 bij 60 meter intekenen. Dat is slim ruimtegebruik, want je moet geen nieuwe natuur aansnijden.

Daarnaast speelt de kwestie van een nieuw wintersportcentrum met een ijspiste van 400m2 een belangrijke rol. Sport Vlaanderen is daar samen met de Belgische Schaatsbond een groot voorstander van, omdat zo'n complex in Vlaanderen nog niet bestaat.

Herentals en Hasselt zijn daarvoor kandidaat en beiden hebben volgens Sport Vlaanderen evenveel troeven.

Voor afdelingshoofd Diederik Van Briel van Sport Vlaanderen speelt een andere kwestie mee. 'Onze site in Herentals is wel een plek waar we zo'n groot project nog kunnen inplanten. Ga die nodige ruimte maar eens elders in Vlaanderen zoeken.

Maar één aspect is in de studie van Ruimte Vlaanderen natuurlijk niet opgenomen: het financiële. We moeten zelf nog onderzoeken of de bouw van zo'n grote ijsbaan wel haalbaar is. Laat ons eerst die oefening maken.' (pp-gva) foto rr/ en Nnieuws archief.